Може да гласуваме и без лични документи. В МВР е

...
Може да гласуваме и без лични документи. В МВР е
Коментари Харесай

Може да гласуваме и без лични документи

Може да гласуваме и без персонални документи. В Министерство на вътрешните работи е основана нужната организация на работа, с цел да могат жителите да упражнят правото си на избор. Те ще могат да го създадат даже в случай че нямат издадена персонална карта или не имат годни документи, тъй като са изгубени, откраднати, развалени, унищожени или с изминал период.

На жители, подали към този момент заявление за нова персонална карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено уверение за загубен, откраднат, развален, погубен документ за идентичност или персонална карта с изминал период на годност.

При неспособност да бъде издадена нова персонална карта до края на 27 октомври 2023 година ще бъде издавано нужното им уверение, с което да гласоподават. Удостоверенията, осигуряващи опция за гласоподаване на локалните избори, се издават единствено след приемане на заявление за издаване на персонална карта.

За издаване на уверение е належащо жителите персонално да подадат искане в Столичната дирекция на вътрешните работи, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Районно ръководство (РУ) и сектор към районно управление (на МВР) – в интервала от 24 до 28 октомври от 8.30 до 17.00 часа и на 29 октомври от 8.30 до 19.00 часа.

В случай на подадено и записано по непрекъснат адрес заявление за издаване на персонална карта, уверение може да се издаде във всяко районно управление (на МВР) и сектор към районно управление (на МВР), Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР, без значение от оповестения непрекъснат и сегашен адрес.

Удостоверението се издава, с цел да послужи единствено пред секционната изборна комисия и е годно за изборния ден – 29 октомври 2023 година Удостоверения за деклариран непрекъснат и сегашен адрес се издават от общинската администрация, допълват от Министерство на вътрешните работи. Може да гласуваме и без персонални документи.

Избори

Близо 150 сигнала са подадени, свързани с изборите.Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов сподели, че досега са подадени 147 сигнала свързани с изборите. Част от тях са добити и по действен метод.

 Има сигнали и за корпоративен избор

Общо 82 са за пазаруване на гласове, 50 са за нарушение на изборното законодателство.До момента има формирани 10 досъдебни производства. Едно от тях е в Ямбол.

Той уточни, че има и арестувани, като единият от случаите е в Несебър, където беше арестуван чиновник на общинска администрация.

Има информация за забъркани и други лица, заподозряни в корупционни закононарушения.

Министър Стоянов заяви още, че ще бъдат купени шест апарата за проучване на опиати в кръвта, като четири от тях ще бъдат купени по линия на фонда за пътна сигурност. Когато получим тази техника, пробите ще се усилят доста, сподели министърът.

Как ще се гласоподава на изборите? Това обяснение направиха от ЦИК.

На тези избори могат да гласоподават гласоподавателите, които имат сегашен адрес. Той би трябвало да е регистриран преди 28 април в съответното обитаемо място.

Заявления за гласоподаване по сегашен адрес се одобряват до 14 октомври. Това може да се случи в съответната община. Освен това има и благоприятни условия за подаване на заявление и по електронен път.

На локалните избори няма да може студентите да гласоподават само с даване на студентските си книжки. Това е разликата с парламентарните избори.

На локалния избор не могат да се дописват гласоподаватели в изборните описи.

За да гласоподават студентите, би трябвало да бъдат включени в листата след подаване на заявката. Те ще бъдат заличени от изборните описи от мястото, на което са регистрирани като непрекъснат адрес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР