Може да е само игра, но за Методи Шуманов това

...
Може да е само игра, но за Методи Шуманов това
Коментари Харесай

Урок по история: „Реал” е основан от каталунци, Франко спасява „Барса”

Може да е единствено игра, само че за Методи Шуманов това е най-великата игра. Авторът написа за футбол, football и fußball, в това число и по страниците на „ Гардиън”, FourFourTwo и 11Freunde. Тази година е част от магистърската стратегия „ Спортен маркетинг” към университета на „ Реал” Мадрид, даваща извънреден достъп до кухнята на един от най-богатите клубове в света...

В разгара на най-голямата управническа рецесия в Испания от 70-те години насам, когато страната избира пътя на демокрацията след гибелта на ген. Франсиско Франко, „ Реал” Мадрид и „ Барселона” са считани от мнозина за футболното въплъщение на два политически полюса.

„ Реал” е признакът на централната власт, представлявана от държавното управление на Мариано Рахой, до момента в който „ Барселона” е футболният байрак на каталунската гражданска война за самостоятелност.

В Испания обаче, когато опре до спорт и политика, нещата в никакъв случай не са еднопосочни и истината в никакъв случай не е напълно бяла или черна. А има доста повече от 50 нюанса сиво...

Така да вземем за пример, в основаването на „ Реал”, гордостта на столицата, „ обичания клуб на Франко”, основни настоящи лица са... двама братя каталунци. Карлес и Жуан Рубио са притежатели на магазин в Мадрид, в задната стая на който се организират първите събрания на клуба през 1902 година

За почитателите на „ Барселона” надали има по-омразна фигура от тази на ген. Франко, подложил Каталуня на жестоки репресии по време на ръководството си сред 1939 и 1975 година Същият този ген. Франко обаче става причина клубът да не изчезне вечно от футболната карта на Испания, като го избавя от банкрут.

В началото на 50-те години на предишния век управлението на „ Барса” взема решение да построи нов стадион по образеца на огромния си противник „ Реал”. Първоначално плануваният бюджет от 67 млн. песети се оказва извънредно непълен, а досега, в който „ Камп Ноу” отваря порти през 1957 година, планът се е оскъпил с над 400% и е достигнал нечуваната за онази ера сума от 288 млн. песети. Над 50 млн. от тях са взети като заем от почитателите на клуба.

За да изплатят задълженията, шефовете на „ Барселона” се надяват да продадат терена, върху който се намира остарелият стадион „ Камп де Лес Кортс”. Впоследствие на негово място би трябвало да бъдат издигнати жилищни здания. Но се оказва, че съгласно тогавашните закони на въпросния периметър земя няма по какъв начин да се повдигнат кооперации, в случай че теренът не получи нов статут. След продължителни юридически разногласия в последна сметка подобен е публикуван от специфична комисия, управлявана от... самия ген. Франко.

От последвалата договорка “Барса” печели над 200 млн. песети, с които погасява огромна част от заемите си, с цел да се трансформира след това в един от най-успешните тимове на планетата.

Колкото до ген. Франко футболните му пристрастия, първият покровителстван от него клуб е „ Атлетико Авиасион”, тимът на испанските военновъздушни сили. Днес той е по-известен като... „ Атлетико” Мадрид.

Точно 60 години след събитията към градежа на „ Камп Ноу” Испания и нейният клубен футбол се намират на предопределен кръстопът. Президентът на „ Барселона” Бартомеу поддържа независимостта на Каталуня, въпреки и не толкоз отявлено, колкото един от някогашните си прародители – Жоан Лапорта. В същото време обаче Бартомеу е безапелационен, че клубът би трябвало да остане част от Ла Лига. И по какъв начин да е другояче, откакто тимът получава по 150 млн. евро на сезон от телевизионни права. Представяте ли си какво ще се случи, в случай че отборът заиграе в шампионата на Каталуня или се причисли към лигата на Андора, каквито информации също се появиха?

Някои локални медии дават за образец „ Монако”, който е част от френския шампионат. С тази разлика, че тук въпросът е надалеч по-сложен, тъй като би трябвало да се приложи освен по отношение на „ Барселона”, само че и по отношение на „ Еспаньол”, „ Жирона” и всички останали каталунски клубове в испанските дивизии. Разбира се, противоположното изказване също е правилно – без Меси и компания Ла Лига би изгубила голяма част от своята футболна и маркетингпривлекателност.

А Бартомеу може да е последовател на отделянето на района от Испания, само че съгласно онлайн изданието Hoy Aragon президентът на „ Барса” към този момент е побързал да реалокира седалището на компаниите си отвън Каталуня. Информация, която босът на водача в Примера дивисион изрично отхвърля. Истината? Кой знае. Ясно е единствено, че когато става дума за футбол и политика в Испания, тя в никакъв случай не е напълно черна или бяла...
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР