Може да бъде направена по-смела крачка, както за минималния, така

...
Може да бъде направена по-смела крачка, както за минималния, така
Коментари Харесай

Може да бъде направена по-смела крачка за размера на пенсиите

Може да бъде направена по-смела крачка, както за минималния, по този начин и за оптималния размер на пенсията. Това препоръча Хасан Адемов, народен представител от Движение за права и свободи, специалист по обществена политика и някогашен обществен министър. Адемов съобщи, че в случай че оптималният размер се усили също с 12.5%, то размерът на оптималната пенсия ще стане към 1600 лева А с доста малко спомагателен запас минималната пенсия може да стане 350 лева От Движение за права и свободи ще създадат своите оферти, откакто се внесе в парламента предложението на служебния кабинет.

Депутатът счита, че е извънредно време таванът на пенсиите да отпадне. По думите му всички политически партии търсят разновидности по какъв начин да бъде повишен размерът на пенсиите. " Има няколко разновидността - единият е препоръчан от служебния кабинет, други от Българска социалистическа партия и от Мая Манолова. Трудно можем да приказваме кой е най-справедливият вид ", уточни той пред Българска национална телевизия.

Според Адемов разновидността на служебния кабинет е изчерпателен, само че има и своите преимущества, и своите дефекти: " Недостатък е тези 50 лв. добавки към пенсията да влязат като част от бюджета на Държавното публично обезпечаване. А тези 133 млн. месечно, които са нужни, на процедура са тези 104 млн., които бяха за 50-те лева всеки месец, плюс 34 млн. от общественото министерство за допълнение на разликата сред минималния размер на пенсията за стаж и възраст и линията на беднотия от 369 лева Според предложението Агенцията за обществено подкрепяне би трябвало да дефинира въз основата на подоходен аршин кой от пенсионерите има потребност от тази спомагателна поддръжка, с цел да се стигне до линията на беднотия. "

" У нас един от огромните проблеми са обществените неравенства. Според редица откриватели броят на хората, застрашени от беднотия и обществено изключване, е 1 млн. и 660 хиляди, като огромна част от тях са групата на пенсионерите. Предложението за нарастване на минималната пенсия е с 13,5%, а оптималният размер на пенсията е с нарастване на процедура с 4% - 10 лева Това нервира хората ", сподели националният представител. Той акцентира, че системата на общественото обезпечаване няма по какъв начин да реши проблемите на бедността. Според него би трябвало да се включат и други системи - обществени услуги, обществено подкрепяне, поддръжка за хората в неравностойно състояние. А със профилиран фонд към отрасловото министерство може да се генерират средства, които да поддържат хората под линията на беднотия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР