Може би за първи път Международният валутен фонд толкова ясно

...
Може би за първи път Международният валутен фонд толкова ясно
Коментари Харесай

Глобалната икономика се разпада на части

Може би за първи път Международният валутен фонд толкоз ясно очерта наклонността на деглобализация в международната стопанска система. Според изследването „ Геополитиката и нейното влияние върху международната търговия и $ “ международната стопанска система е разграничена на три съществени блока, фокусирани върху Съединените щати, Китай и плюс необвързания блок. Данните на МВФ демонстрират закъснение на растежа на търговията сред страните от противоположните блокове. Докато търговията в границите на блокове от страни не се забавя толкоз бързо. По този метод анализаторите на МВФ изключиха обективните фактори за общ спад в търговията заради забавянето на световния стопански напредък, наблягайки субективни фактори, а точно геополитическите различия сред блокове от страни.

Така среднопретегленият тримесечен растеж на търговията сред страните от американския блок и страните от китайския блок в интервала от второто тримесечие на 2022 година (т.е. след началото на СВО в Украйна) до третото тримесечие на 2023 година е съвсем пет процентни пункта по-нисък от аналогичния растеж в интервала от първото тримесечие на 2017 година до първото тримесечие на 2022 година (преди началото на СВО). В същото време тримесечният растеж на търговията в границите на блоковете понижава единствено с два процентни пункта. Като цяло търговията сред блоковете е намаляла с към 12–20% повече от търговията сред блоковете.

Тези скучни числа ясно документират една постоянна наклонност, съгласно която икономическото взаимоотношение сред страните от ден на ден се дефинира не толкоз от стопански, колкото от геополитически параметри. Ако числата не лъжат, тогава краят на глобализацията е почнал.

Сценариите за процеса на деглобализация ще зависят от това кой от главните играчи може най-добре да се оправи с възходящия безпорядък. Дали измежду тях ще бъдат единствено Съединени американски щати и Китай, или ще се появят нови страни, които претендират за необвързаност, или сами ще станат притегателни точки за образуване на лични блокове. Държавите с задоволителен стопански мащаб и суверенитет както за първия, по този начин и за втория вид могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Освен Китай и Съединени американски щати, това са Русия, Индия, с избрани догатки Турция, Бразилия и Иран.

Наличието на трети и четвърти балансиращ състезател в тази система е извънредно значимо, защото ни разрешава да излезем от модела на двуполюсната борба, напрежението в което, както сподели Студената война, може да нарасне доста бързо. Многополюсният свят е доста по-безопасен от еднополюсния и двуполюсния свят.

Борбата за размер и качество на блока е от изключително значение в бъдещата конкуренция. Конвенционалното разделяне на Изток, Запад и даже Глобален Юг към този момент не работи. Разбира се, географията е значима, само че светът стана по-малък. Посещението на Си Цзинпин във Франция, Унгария и Сърбия е самобитно показване на преимуществата на китайския блок за европейските страни, деликатно опаковано в думи за „ стратегическата автономност “ на Стария континент. Вероятно някои европейски страни ще се причислят към китайския или нововъзникващия съветски блок.

Колкото по-добре се контролират икономическите предавки на нововъзникващите блокове, толкоз по-силни ще бъдат асоциациите. Обемът на пазарите за продажби, минералните запаси, софтуерните благоприятни условия на обособените страни и национални корпорации, стабилността на валутите и доста други са значими. В този смисъл блокът от страни, насочени към Съединени американски щати, играе доста по-добре от китайския. Той обаче страда от дефицит на запаси и индустриален потенциал, подвластен от тези запаси.

Китайският блок, където МВФ евентуално включва Русия, има забележителна ресурсна база и пазар за продажби, само че по-малко софтуерна самостоятелност и инфраструктурна съгласуваност. Освен това става дума освен за физическа инфраструктура (транспортни артерии), само че и за финансова инфраструктура (валутни, стокови и суровинни тържища, въздействие върху ценообразуването и др.).

Важно е да се разбере, че в международен блок разноските ще се усилят доста. Особено в началния стадий на битката за самостоятелност от груповия Запад, а по-късно и за най-хубавото място в определения блок. В прочут смисъл се отстранява правилото на световното разделяне на труда, когато обособените страни се концентрират върху производството на артикули, които са подкрепени от подобаващи първични материали, софтуерни пълномощия и в това време са конкурентни на цена. В новите действителности индустриалните потребности от ден на ден ще се дефинират от концепциите за софтуерен суверенитет и сигурност.

Лекарствата, медицинските консумативи, храните и семенния материал, минералните торове, автомобилната и авиационната промишленост са измежду тези промишлености и сегменти, които страните, които претендират, че са водачи, а не почитатели, би трябвало да имат, без значение от това какъв брой конкурентни са тези артикули. Дори в случай че вносът на такива артикули ще бъде по-евтин, в даден миг те може просто да не бъдат продадени. А дефицитът на такива артикули може да наруши контурите на сигурност освен на стопанската система, само че и на политическата система на подвластната страна, което е неприемливо.

Животът в новия блоков свят ще стане по-скъп, само че по-интересен и по-безопасен. Най-голяма изгода ще получат страните - водачи на блоковете, които управляват съответната инфраструктура - транспортна, финансова и дават тона на софтуерното съдействие в границите на блока. Русия има късмет да стане подобен водач на блок. Трябва да изградим лична инфраструктура. Северният морски път, транспортният кулоар Север-Юг, общите финансови пазари и системата за валутни разплащания в границите на ЕАИС, БРИКС и ШОС, основаването на лична компонентна база в микроелектрониката, съживяването на машиностроителната промишленост и пробивни области като ИИ и интернет на нещата - всичко това ще изисква големи вложения и актуализации на системата за ръководство. Явно през идващите години Русия ще се посвети на решаването точно на тези проблеми.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6026 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед9478 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед91848Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед16025 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед55522 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от  Горещ коментар, Саймън Ципис, Израел, атентат, Роберт Фицо  Горещ коментар, Саймън Ципис, Израел, атентат, Робер </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР