“Може би ви се е случвало да видите деца да

...
“Може би ви се е случвало да видите деца да
Коментари Харесай

Родители за скандален текст в учебник: Учат децата да дишат лепило!

“Може би ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик ”. Ето по този начин стартира един абсурден урок от български учебник по химия, който втрещи родителите в обществените мрежи.
Става дума за материал от учебник по химия за IX клас. Урокът е за кетоните и ацетона, само че образецът, с който стартира материалът провокира много отрицателни реакции.

Урокът стартира по този начин:

" Може би ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик. Всъщност веществото, което вдишват е ацетон. Неговите пари имат едва наркотично деяние. Вдишани, те провокират положение на замайване, съпроводено със уязвимост и световъртеж, както и други чувства. Обикновено отравянето не е смъртоносно, само че може да се нанесат провали на черния дроб, на бъбреците и централната нервна система. Може да се стигне даже до загуба на схващане. "

Във втората половина на текста създателите са описали последствията от използването на ацетона в лепилото при поемане, само че майките смятат това за незадоволително. Притеснението им е обвързвано, че въпреки всичко този материал се учи в много рискова за децата възраст.

“На въпросните създатели не им ли е хрумнало, че първото нещо, което ще създадат минимум половината от учениците, като прочетат това, ще е да намерят отнякъде лепило и да се опитат да го дишат. А току виж, че са си го напъхали в носа ", възмущава се във Фейсбук една от майките Анелия Борисова.

Учебникът е на издателство " Просвета плюс ". Като създатели на учебника са посочени Лиляна Боянова, Красимир Николов, Ивайло Ушгелов и Емилия Тодорова.

Фрог се свърза с издателството. От там ни обясниха, че е уроците са два и са за нездравословното въздействие и влияние на ацетона. Шокиращите фрази пък били с противоположен знак - не с цел да учат, а с цел да покажат какъв брой е рисково веществото. Издателите оповестиха изявленията във Фейсбук за операция и подправена вест.

Ето и формалната позиция на издателството:

" Във връзка с направеното от Вас питане по наличието на урок 33. Кетони, Ацетон (пропанон) от учебника по химия и запазване на околната среда за 9. клас на издателство „ Просвета Плюс “ бихме желали да поясним следното:

1. Учебната стратегия изисква като предстоящ резултат учениците да придобият умеенето да „ Извличат и проучват информация от разнообразни източници по отношение на физиологичното деяние и приложението на метанол, етанол, 1,2-етандиол, глицерол, нитроглицерин, фенол, метанал (формалдехид), ацетон, оцетна киселина и други карбоксилни киселини (мравчена, салицилова, бензоена, млечна). “

2. Представената в урока информация е точна и безусловно вярна от научна позиция. Наистина уводът на урока стартира с изречението „ Сигурно ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик. “, само че последващият текст по никакъв метод не окуражава учениците да го вършат. Точно противоположното – той споделя за провалите, които ацетонът нанася на човешкото тяло, като се споделя, че „ може да се стигне до рисковото положение загуба на схващане “. Още по-категорично това е изразено в точката Физични свойства и физиологично деяние на същия урок, в която на с. 100 се споделя:

„ Парите на ацетона са токсични. Важна негова специфичност е, че се натрупва в организма, като по този метод покачва концентрацията си. Като краен резултат се следят хронични отравяния. “

3. В урок 35. Хидроксилни и карбонилни съединения и въздействието им върху индивида. Работа по планове са препоръчани тематики за изследване, разискване и разработване на планове, една от които е С мирис на ацетон, където още един път изрично се акцентира, какъв брой нездравословно и рисково е вдишването на ацетон. Учениците би трябвало да създадат план за последствията от отравяне с ацетон.

Така, откакто са изучили тези два урока, деветокласниците ще са изцяло осведомени по отношение на вредата на ацетона и последствията от отравянето с него.

С почитание:
Издателска група „ Просвета “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР