Може би сте чували или дори гледали филма Специален доклад

...
Може би сте чували или дори гледали филма Специален доклад
Коментари Харесай

Бюро за предчувствия: Психиатърът, който се опита да предскаже бъдещето

Може би сте чували или даже гледали кино лентата " Специален отчет " от 2002 година, с присъединяване на Том Круз и режисиран от Стивън Спилбърг. Научно-фантастичният филм споделя историята на футуристична технология, която разрешава на полицията да хваща нарушители, преди да е осъществено закононарушение. Полицаите могат да станат очевидци на бъдещето и да предотвратят осъществяването на закононарушения.

Готина идея, само че чиста небивалица, нали? Е, не напълно. Още през 60-те години на предишния век почитан психиатър на име Джон Баркър основава Бюрото за интуиции в опит да овладее психическите сили на английската общност. Той се надява, че организацията ще се трансформира в „ система за ранно предизвестие “ за попречване на бъдещи бедствия.

Сам Найт – щатен създател на The New Yorker – е написал завладяваща книга по тази тематика, озаглавена „ Бюрото за интуиции “.
Аберфанска злополука
New episode! In the wake of a terrible disaster, a psychiatrist started a psychic premonitions bureau to prevent disasters. Ep. 165 - The Premonitions Bureau via
— Nate Hale (@Conspiratorcast)
Историята на Бюрото за интуиции стартира на 21 октомври 1966 година На този ден се случва една от най-тежките индустриални произшествия в английската история. След интервал на значителни превалявания, отломка от рудодобив, основана на планински скат над уелското село Аберфан, ненадейно се срутва, причинявайки свлачище от тиня и парчета.

Под кишата имало погребани редица къщи и учебно заведение. Сто четиридесет и четири души бяха убити този ден, в това число 100 и шестнадесет деца.

Непосредствено по-късно коли за спешна помощ, пожарни коли и строителна техника, употребена за пренасяне на пръст, се втурнаха към селото. Както и доста доброволци, които се надяваха да оказват помощ в издирването на към момента заровените.
Джон Баркър
Джон Баркър стига до Аберфан в деня след бедствието. Баркър бил 42-годишен психиатър, който е учил в " Кеймбридж ", преди да се квалифицира като доктор. Той работел в огромна психиатрична болница в Шропшир и бил умел клиницист. Баркър е оповестен в медицински списания неведнъж, изключително по тематиката за необикновените психологични болести.

Той също по този начин имал голям професионален интерес към паранормалното, което го кара да стане член на Британското общество за психологични проучвания – организация, учредена през 1882 година, с цел да изследва паранормалното. Баркър пише книга за хора, които тъкмо предсказали собствената си гибел, озаглавена „  Уплашени до гибел “.
Децата, които предричаха злополучие
В Аберфан Баркър чува истории от опечалени фамилии за деца, предсказващи бедствието.

Ден преди остатъкът от рудодобивната мина да се плъзне надолу по хълма, 8-годишно момче на име Пол Дейвис било нарисувало картина на хора, копаещи в ската под думите „ краят “.

Същия ден 10-годишната Ерил Май Джоунс разказала на майка си за сън, който е сънувала предната нощ: „ Сънувах, че ходя на учебно заведение, а там нямаше учебно заведение “ , сподели тя.  „ Нещо черно се беше спуснало отвред. “

И Пол Дейвис, и Ерил Май Джоунс загинани при бедствието.

Баркър бил толкоз сюрпризиран от това, което чу, че започнап да се чуди дали предчувствията могат да бъдат събрани авансово, с цел да се предотвратят бъдещи произшествия.

In the wake of the Aberfan disaster, Dr. John Barker set up the Premonitions Bureau, hoping to prevent future disasters. Some believe it may have contributed to Barker’s own premature death only a few months later.

S04E9 Extra: Forewarning Signs up now:
— UNEXPLAINED (@unexplainedpod) Започва всенародният опит
Скоро след Аберфан, Баркър написа на Питър Феърли, теоретичен редактор в лондонския Evening Standard. Баркър искал да доближи до цялата страна, с цел да разбере дали други са имали интуиции в часовете, дните или седмиците преди Аберфан.

На 28 октомври Evening Standard разпространява статията на своите 600 000 читатели. Баркър получил 76 отговора. Сред тях имало няколко, които съобщили, че имали както физически, по този начин и душевен признаци, когато изпитали предчувствието си за нещастието в Аберфан. Баркър стартира да размишлява за съществуването на нещо, което той назовава „ синдром преди злополучие “, при което човешкото тяло се трансформира в сеизмограф преди значими събития.

През идващите седмици Баркър се срещна с няколко репортери, които го убеждават, че предусещането може да бъде толкоз постоянно срещано събитие, колкото леворъкостта измежду английското население.
Отваря се Бюрото за интуиции
Отговорите, които получили, убедили Баркър и Феърли да отворят това, което нарекли Бюрото за интуиции. В продължение на една година читателите на Evening Standard били поканени да изпращат изложение на своите интуиции. Проектът започва на 4 януари 1967 година и не след дълго бюрото стартира да разпознава тези, чиито гении блестят по-ярко от останалите.
Алън Хенчър и Катлийн Мидълтън
Двете звезди на плана били Алън Хенчър и Катлийн Мидълтън. Първият е 44-годишен телефонист в пощенската работа, а втората е 52-годишна учителка по пиано и балет.

И двамата били предвидили бедствието в Аберфан, като Мидълтън се събудила в нощта преди събитието, задушавайки се от „ чувството, че стените се срутват “ .

Не след дълго бюрото получило първия си огромен удар, по този начин да се каже. През пролетта на 1967 година Хенчър се обажда на Баркър, с цел да му каже за предчувствието, което има за самолетна злополука над планини в Средиземно море, която ще убие 123 или 124 души. Тридесет дни по-късно пътнически аероплан на Британия се разрушава в рид в Кипър, убивайки 124 души.

През ноември 1967 година и Хенчър, и Мидълтън предсказали железопътна злополука на линия, водеща към Лондон, броени дни преди да се случи. Мидълтън планува още корабокрушение във Франция, наводнения в Аляска, гибелта на астронавт и даже убийството на Робърт Ф. Кенеди .


Крайната прогноза
В началото на 1968 година и Хенчър, и Мидълтън стартират да се опасяват за живота на Баркър. Звездите на Бюрото за интуиции предричали смъртта на основателя на организацията.

„ Би било неправилно да кажа, че не съм бил изплашен от предсказване от такова естество “ , написа Баркър в записка.  „ Предполагам, че всеки, който си играе с предусещането по този метод, до известна степен си издава врата и би трябвало да одобри това, което получава. “

На 18 август 1968 година Баркър получава мозъчен кръвоизлив вкъщи си. Той умира в болница в Шрусбъри единствено на 44 години.

Баркър и Феърли искали да показват своите констатации пред Народното събрание и Британския съвет за медицински проучвания, вярвайки, че към този момент не става въпрос за доказване на съществуването на предусещане, а по-скоро по какъв начин то може да бъде обуздано и употребявано.

Със гибелта на Баркър обаче идва краят на Бюрото за интуиции и всяко по-нататъшно проучване било спряно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР