Може би не сте чували за MBDA Deutschland – един

...
Може би не сте чували за MBDA Deutschland – един
Коментари Харесай

Надпревара за отбрана: MBDA има сериозни амбиции за небето над Европа

Може би не сте чували за MBDA Deutschland – един от водачите в региона на отбранителното въоръжение.

Базираната в Бавария компания обаче има огромни упоритости за европейския пазар.

Със своите към 1300 чиновници тя е главен снабдител на немските въоръжени сили. Произвежда ракети и ракетно съоръжение, като бойни глави, системи за ориентиране и задвижващи системи, написа Euronews.

MBDA е снабдител и на непознати страни.

През октомври беше определена от Korea Aerospace Industries за въоръжаване на хеликоптерите с противовъздушната ракетна система Mistral ATAM.

Истинският тласък за MBDA обаче се чака да пристигна от самодейността European Sky Shield Initiative – ESSI (Европейски щит на небето).

ESSI започва през 2022 година след съветското навлизане в Украйна. Основната цел на програмата е да укрепи въздушната защита на Европа, а това значи повече съоръжение - в това число ракети и системи за противовъздушна защита, в сравнение с континентът има сега.

Понастоящем в ESSI вземат участие 19 европейски страни, като забележителните изключения са Франция, Полша, Италия и Испания.

Франция и Германия имат две разнообразни визии за най-хубавото съоръжение, системи и периоди за създаване на въздушна защита на Европа.

Берлин твърди, че е по-прагматично да се влага в изпитани решения, създадени в Съединени американски щати, като ракетните системи Patriot на Raytheon.

Париж счита, че в дълготраен проект е по-безопасно да се разчита на технологии, създадени в Европа, в това число на система, която създава взаимно с Италия.

MBDA е исторически сътрудник на Raytheon, като му доставя някои съставни елементи.

" Съживяваме връзките си с Patriot, с цел да можем да увеличим производството си ", съобщи Томас Готшилд, ръководещ шеф на MBDA Deutschland, пред френския стопански вестник Les Echos. " Бундесверът употребява Patriot от 80-те години и има специфични връзки с Израел, само че като ръководител на MBDA главната ми цел остава европейското съдействие ", добави той.

ESSI е един от най-амбициозните планове в региона на защитата в европейската история и се чака да доближи стойност от милиарди евро. На това се дължи и мощната конкуренция от страна на френски компании като Thales и Airbus Defence and Space за контракта за ESSI.

Освен че доставя съоръжение като ракетите въздух-въздух Meteor или ракетитеза наземно нахлуване SCALP EG, употребявани от френските военновъздушни сили и английските кралски военновъздушни сили, MBDA влага и в научноизследователска и развойна активност, добавя Euronews.

През юни компанията съобщи, че е създала нова ракетна система за прехващане на хиперзвукови закани, наречена Aquila. Това, което отличава хиперзвуковите оръжия, е способността да трансформират траекторията си след изстрелване и да заобикалят радарно разкриване, като летят ниско в атмосфератa. Проектът на MBDA е част от Hydis (Hypersonic Defense Interceptor), европейска стратегия, която сплотява консорциум от 19 компании.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР