Може би най-запомнящото му преобразяване бе през 2011 г., когато

...
Може би най-запомнящото му преобразяване бе през 2011 г., когато
Коментари Харесай

Паметникът на Съветската армия беше боядисан в жълто

Може би най-запомнящото му видоизменение бе през 2011 година, когато фигурите на руските бойци бяха изрисувани като известни комикс герои.

Паметникът бе почистван и през юли, когато върху истинския надпис на паметника с червен спрей беше изписано "БКП са терористи ".

През 2015 година пък един от бойците бе оцветен в синьо и жълто, тогава от Русия отреагираха много остро, като желаеха следствие на вандалската постъпка от органите ни на реда.

Руската страна изиска тогава да бъде направено всичко належащо за недопускане отсега нататък на сходни безчовечен акции, които нямат нищо общо с правилата на демокрацията и свободата.

Ето някои от по-известните други случаи на опозоряване

През август 2014 година с багра беше залят паметникът-костница на руските воини освободители в София. Скулптурната комбинация на монумента и стената с имената на воините бяха залети на няколко места с алена багра.

През февруари 2014 паметникът на руската войска осъмна с надписи "Слава на Украйна " и "Капутин ". Над тях бе нарисувано украинско знаме, а една от фигурите на бойците от скулптурната комбинация бе боядисана в цветовете на Украйна - синьо и жълто.

През август 2013 година паметникът на руската войска в София осъмна с боядисани в розово бойци , а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява!!! " и "Прага `68 " във връзка 45 година от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския контракт нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 година бойците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях създателите оставиха мото " В крайник с времето ".

Имаше още няколко сходни акции, като при едната на главите на бойците бяха сложени качулки от поддръжници на съветската пънк група "Пуси Райът ", наказана поради "молитва " против Владимир Путин.

АНКЕТА: Одобрявате ли акцията "България се извинява!!! " върху паметника на Съветската войска?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР