Може би единствено разкъсваните от войни Сирия, Афганистан и Либия

...
Може би единствено разкъсваните от войни Сирия, Афганистан и Либия
Коментари Харесай

Шпионският скандал Пегас: най-страшно е било в Мексико

Може би само разкъсваните от войни Сирия, Афганистан и Либия са по-опасни за публицистите от Мексико. Само през 2020-а година там са убити деветима публицисти, трима - в границите на един месец. Много от убийствата, за които отговорност носят най-вече наркокартелите, и до през днешния ден не са разкрити.

Мексиканският публицист Сесилио Пинеда Бирто е убит на 2 март 2017-а година, до момента в който чака автомобилът му да бъде почистен. Мобилният му телефон изчезва при офанзивата. Само часове преди да бъде погубен, във Facebook Бирто упреква полицията в град Сиудад Алтамирано, че си сътрудничи с локалните наркобанди.

15 хиляди души са следени в Мексико

Телефонният номер на Бирто в този момент е част от дългия лист, част от интернационалното медийно следствие за шпионския програмен продукт “Пегас” на израелската софтуерна компания “НСО груп” (NGO Group). Според заключенията от следствието, в които вземат участие публицисти от немските NDR, WDR, “Зюддойче Цайтунг” и “Цайт”, софтуерът е употребен освен за следене на терористи и нарушители, само че и на публицисти, правозащитници и политици. Общо към 50 хиляди телефонни номера са включени в листата. Сред клиентите на “НСО груп” са Азербайджан, Руанда, Саудитска Арабия, Мароко, Казахстан и Унгария. Но никоя друга страна не е употребила толкоз всеобщо този шпионски програмен продукт, колкото Мексико. Между 2016-а и 2017-а там са следени 15 хиляди души, измежду тях 26 публицисти, в това число някогашният началник на кореспондентското бюро на “Ню Йорк Таймс” и продуцентка от CNN.

Още един човек очевидно е привлякъл вниманието на наблюдаващите - сегашният президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, който тогава е водач на опозицията. И до момента в който номерът на самия Обрадор не е в листата, в него попадат контактите на брачната половинка му, която е журналистка, както и на братята, децата му, специалистите по обществени мрежи, които работят за него, водача му и лекаря, който го оперира след инфаркт през 2013-а. Сред набелязаните за шпиониране са още удивително огромен брой мексикански политици, в това число към две дузини губернатори.

Помогнал ли е “Пегас” за залавянето на Ел Чапо?

Още преди години стана ясно, че Мексико е един от първите клиенти на “НСО груп”. За управляващите там шпионският програмен продукт е бил атрактивен прийом в борбата против наркокартелите. През 2015 година мексиканската прокуратура купува програмата “Пегас”. Следва придобиването ѝ от тайните служби и вътрешното министерство. И до през днешния ден “НСО груп” отхвърля да разяснява връзките си с Мексико. В предходни изявленията обаче шефът на компанията Шалев Хулио неведнъж загатна, че шпионският програмен продукт е оказал помощ за ареста на прословутия наркобарон Хоакин Гусман, по-известен с псевдонима “Ел Чапо”. Ръководителят на картела Синалоа не е имал мобилен телефон от съображения за сигурност. Но това не е му е помогнало. “Хванаха Ел Чапо като следяха юриста му”, сподели Хулио пред немския “Ди Цайт” предходната година.

Следи от “Пегас” - в телефоните на 26 мексикански публицисти и деятели

Израелската софтуерна компания акцентира, че софтуерът за шпионаж се употребява доста сполучливо всекидневно в битката против наркотрафикантите, терористите и други нарушители. Всяка корист със софтуера ще бъде разследвана и осъдена. Договорите също ще бъдат прекъснати, в случай че нещо сходно бъде доказано. “НСО груп” твърди още, че не знае кои са съответните цели на клиентите им. ИТ специалистите от “Амнести Интернешънъл” и “Ситизен лаб” на Университета в Торонто съумяха да открият следи от вируса “Пегас” в мобилните телефони на 26 мексикански публицисти и активисти-правозащитници. Още през 2017 година, когато се появиха първите съмнения за корист, управляващите в Мексико дадоха обещание да проверяват случая. Но и до през днешния ден няма публично информация за това. Мексиканският президент Обрадор не отговори на питане по тематиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР