Може би днес киното е по-достъпно. Може би конкуренцията на

...
Може би днес киното е по-достъпно. Може би конкуренцията на
Коментари Харесай

Иван Иванов – Легенда по холивудски

 32-01-ivan-n Може би през днешния ден киното е по-достъпно. Може би конкуренцията на екрана е по-голяма. Може би холивудската вълна обезценява напъните на българските артисти, само че през днешния ден няма звезда с иконичното омагьосване а на легендата Иван Иванов. Невероятният му гений, комбиниран с външния му тип на фотомодел трансфораха артиста в звезда с искра от няколко карата. Може би в случай че някой съчетае външния тип на Ники Илиев и гения на Асен Блатечки, плюс суровия темперамент на последния може да се роди съперник. През уикенда той навърши 67 години, а малко преди този момент синът му Уош Ем Си завоюва ВИП Брадър – превратности.

Иван Иванов е ходещ сюжет. Или най-малко прикрит от очите на хората разказ, доколкото от дълго време заобикаля обществени изяви и се скрил в къщата си в провинцията. Той става артист инцидентно и без доста да е упорствал за това. Искал е да бъде водач като татко си. Не става. Но пък се дами доста млад, с цел да се разведе година по-късно с дете в ръцете си. На 23 години кандидатства във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) актьорско майсторство в конкуренцията на няколко стотин души. Приемат го незабавно. Когато го питат от комисията за какво желае да стане артист, той отвръща, че балът му е доста невисок и няма къде другаде да кандидатства.

Очевидно думата “любов ” е основната в живота на Иван Иванов. Още в първи курс се влюбва в своята състудентка Петя Силянова. Казва “Това е моето момиче ” и се дами за нея с цел да бъдат щастливи дружно и до през днешния ден. От този брак се ражда друга звезда – тази на риалити форматите. Синът им Стефан, който е режисьор и рапър, прочут като Уош Ем Си стана известен като победител във ВИП Брадър.

Още като студент Иван Иванов е видян от кинорежисьорите. Снима се още в първи курс. Повечето от филмите обаче остават незабелязани за публиката, както и самият Иван. Неговата звезда изгрява с паметния филм от времето на социализма “Всичко е обич ”. Сценарият на Боян Папазов за едно момче от детските затвори, наречени “Трудово възпитателни учебни заведения ” дълго време прашасва в досиетата на комисиите. Тогава се появява Борислав Шаралиев, който с целия си престиж и на създател, пък и на политик (по това време е национален представител), който взема решение да сложи сюжета. Така се ражда кино лентата “Всичко е обич ”.

Историята е на 17-годишния Радо, който е въдворен в ТВУ, само че по време на едно от бягствата си се влюбва в глезената щерка на хора от софийската аристокрация – Албена (Янина Кашева). Трагична обич.

Когато през 1979-а лентата потегля по кината безусловно непознатият до този миг Иван Иванов се трансформира в най-обсъжданата персона в България. Истерията по синеокия красавец заплашва да срути дисциплината в българското учебно заведение, тъй като няма госпожица, която да не се влюби в него, а момчетата безусловно копират героя му в прически, жанр и държание. Така студентът засенчва безспорния секс знак на българското кино – Стафан Данаилов. Но до момента в който Ламбо го играе българския “Капитан Америка ” в партизанската сага “На всеки километър ”, то Иван Иванов е неприятното момче.

Режисьорът Шаралиев взема решение да заложи на главния холивудски принцип, съгласно който актьорите чаровници се харесват доста повече на феновете. И това е удар в десетката. Иван е необикновено хубав, също толкоз надарен, само че и извънредно мъчен.

Популярността му е толкоз огромна, че по време на срещите с екипа на кино лентата из страната се постанова да го пазят с конна милиция и джипове. Ученичките са луди по него – те плачат, припадат, в киносалоните се чуват писъци и тракане по столовете. “Всичко е обич ” се трансформира в същинско събитие. Иван обаче не се впечатлява от нервността по него и даже следи протичащото се с нескрита подигравка.

Иван Иванов е от Асеновград, роден е 16 декември 1951 година. Завършва колеж по механотехника, а дипломата му е 3,00. Кандидатства какво ли не – география, школата в Симеоново, право. Изкарва изпитите, само че на никое място не го одобряват. Става радист на софийското летище.

След “Всичко е обич ” следват нови шлагери. От 1983 година става щатен артист към Киноцентъра и влиза от филм във филм: “Юмруци в пръстта ”, “Ударът ”, “Лавина ”, “Комбина ”, “Мярка за неотклонение ”, “Романтична история ”, “Борис I ”… По два, по три на година.

След 1989-а българското кино изпада кома и за гилдията настават тежки времена. Иван бяга в Съединени американски щати, където работи като бояджия, чисти жилища, кастри дървета… Когато се прибира, той се затваря в къщата си в село Оборище, която е купил през 1986 година, и все по-рядко се връща в София. Прописва и издава книги. Рядко дава изявленията. Но думите му се помнят. “Бог е обич. Толкова ми е кеф, че съм жив. По-голямо знамение от това няма – по едно и също време е красиво и тъжно. Животът е обич и болка… ”

На косъм от гибелта


През бурните времена на прехода, Иван Иванов и неговият другар от студентските години Любен Чаталов се срещат в заведение, което е на мястото на днешния МОЛ Park Centre против Хемус. Там се намира фамозното “Шапито ” на фамозния мим Вельо Горанов. Тримата, в компанията на колежката си Мая Лисичкова си приказват за живота, когато същият този живот ги удря през лицето. Агресивен и пийнал младок ги атакува с нож. Любо Чаталов е наръган в гърдите, а Иван Иванов във врата, единствено на милиметри от сънната артерия. За благополучие всички оцеляват.

За него


Семейството ми го обожава


“Всичко е обич ” е обичаният ми филм и Иван Иванов е специфичен за мен. Това е индивидът, който е изиграл доста значима роля в моя живот. Благодарение на него реализирах доста във футбола, съумях да потегли по неговия път. Моето семейство доста го обичаме. Аз имах вяра постоянно в това, което той реализира като актьор, не преставам по неговите стъпки, тъй като без него нямаше да стигна там, за където бях тръгнал.

Христо Стоичков


Не открих Иван в живота си


Иван е превъзходен мой другар, с който ме свързват страхотни моменти. Не открих Иван Иванов в живота си. Щом съм разведена и към този момент толкоз години съм сама, значи не съм го срещала.

Ваня Цветкова, актриса


Той е доста срамежлив


С Иван се познавахме незадълбочено от ВИТИЗ. За мен беше отлично партньорство. За Иван това беше страхотна роля и той я изигра превъзходно. Беше доста подобаващ за нея, красавец. Ние двамата в никакъв случай между тях не сме имали привличане, тръпка като сред Иван и Янина. Не че не съм го харесвала, само че възприятията ни бяха ориентирани към кино лентата и героите ни. Иван е надълбоко прочувствен, само че срамежлив човек. Нищо, че наподобява юначага. Той е от хората, които мъчно демонстрират своето същинско възприятие.

Янина Кашева, актриса


Роди се Гетсби!


Сватбата ни беше морска – в Созопол през 1983 година Когато Стефан се роди, Иван снимаше “Нощем с белите коне ”. Дойде при нас сутринта в болничното заведение да ни види и отиде на фотоси. А там им споделил: “Роди се Гетсби! ” Киното е неговата територия. Снимачният терен е неговият свят.

Петя Силянова, брачна половинка и актриса
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР