Може би Булгаргаз няма да поднови дългосрочния си договор с

...
Може би Булгаргаз няма да поднови дългосрочния си договор с
Коментари Харесай

Експерт: Частни компании могат сключат договори за доставка на газ с "Газпром"

" Може би " Булгаргаз " няма да възобнови дълготрайния си контракт с " Газпром ", само че това не значи, че частни търговци няма да го създадат. По този метод държавното сдружение ще свие активността си на пазара и ще осъществим условията за наказания ". Това съобщи за " Твоят ден " Мартин Владимиров, енергиен специалист.

По думите му няма налична инфраструктура за различни доставки на природен газ. " Няма задоволително потенциал за обезпечаване на цялото ползване. При стартирането на интерконектора Гърция - България към края на годината, ще можем да осигуряваме потребностите на България. Има въпросителни пред опцията ни да закупим стратегически количества полутечен газ. Вероятно ще можем да се оправим и без съветския газ поради края на отоплителния сезон, само че цената му ще бъде по-висока ", означи той.

Според него се чака концепцията за общо пазаруване на природен газ да има за цел запълване на най-малко 80% от газохранилищата в Европа до началото на идващия отоплителен сезон. " Рисковете са, че няма да има задоволително природен газ, който да обезпечи това предложение, изключително на контролирана цена. Европейска комисия предлага да има таван на цената. Не е ясно кой различен снабдител на Русия ще се съгласи да продава на Европа газ на по-ниска цена ", уточни Владимиров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР