Може бързо да се намери решение за откритите въпроси с

...
Може бързо да се намери решение за откритите въпроси с
Коментари Харесай

Зоран Заев: Приемаме препоръките на България

Може бързо да се откри решение за откритите въпроси с България. Това съобщи министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев пред публицисти в отговор на въпрос по отношение на позицията на София за европейската интеграция на страната.
„ Ние подписахме контракт, в който приехме, че имаме обща история. Разбира се, част от историята ни е неповторима за двете страни и имам вяра, че в този дух комисиите ще намерят решение ”, акцентира Заев, представен от организация МИА.
„ Комисията е експертна и предопределена да дефинира нещата. Нашите инструкции са да бъдат подхванати смели стъпки, стъпки, учредени на обстоятелства и на истината. Фактите и истината са ясни и молим за решение. Вярвам, че не е задоволително единствено нашата страна да има волята за това. Необходима е воля и от страна на България ”, безапелационен бе Зоран Заев.
Според него тази част от историята също ще се преодолее. Досега са решени четири исторически интервали с шест или седем известни персони, които се почитат взаимно от двете страни.
„ Чрез контракта показахме политически, че сме за съдействие с България и продължаваме в тази посока. Целта ни е да заздравим другарството и добросъседството ”, уточни още Заев, отбелязва БГНЕС. Той акцентира, че България един от най-силните поддръжници на участието на Северна Македония в Европейски Съюз и чака това да се потвърди и при гласуването на решение за приемане на дата за договаряния.
Според премиера няма място за терзание – Северна Македония е приела отправените от България послания. Работата с комисиите към този момент е почнала. Предстоят още срещи сред тях, а крайната цел е и двете страни да бъдат удовлетворени от постигнатите решения.
напомня, че след консултативната среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева и зам.-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин, президентът Румен Радев съобщи, че евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и би трябвало да се реализира по ясни критерии, които пазят българския народен интерес.
По думите на премиера Бойко Борисов смесаната комисия е свършила доста работа. " Досега са създали седем срещи. Има много неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е допустимо да реализираме единодушие. Винаги съм казвал, че доскоро говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме приятелски нации. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, тъй като ние нямаме по-близък народ и хора. Да ги спрем Северна Македония по пътя й към по-късно би било записано в историята, че откакто всички 27 страни са ги подкрепили, тъкмо България ги е спряла ", означи още министър-председателят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР