Моите пациенти, които се ваксинират и виждат защитата, вече ме

...
Моите пациенти, които се ваксинират и виждат защитата, вече ме
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: COVID зоните не работят в полза на пациентите

" Моите пациенти, които се имунизират и виждат отбраната, към този момент ме питат за трета бустерна доза. Аз се проведох доста добре със описи още първоначално, когато имахме към този момент ваксини, тъй че над 40 на 100 от пациентите ми са ваксинирани. Разбира се, има такива, които са на другия полюс и не желаят. Но имам и имунизирани, които се разболяха в следствие, те изкараха доста леко Делта разновидността - само че това са единствено трима разболели се. А аз имам доста пациенти ". Това описа пред БНР общопрактикуващия доктор и заместител - ръководител на Управителния съвет на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.

По думите му обаче сега има един огромен проблем - и това е, че така наречен Коронавирус зони не работят.

" Covid зоните не работят в интерес на пациентите. Ние като персонални лекари сме изключени от това лекуване, а дадения пациент, с цел да получи тези лекарства за домашно лекуване - дали изцяло, дали отчасти реимбурсирани, би трябвало да отиде единствено в такава зона, в избран за него кулоар, а по-късно ще се окаже, че аз като негов персонален доктор ще наблюдавам лекуването му.

Същевременно, рецептата за домашно лекуване е единствено електронна и на нея може да се изпишат медикамента единствено от три групи, избрани от Министерство на здравеопазването лист. Освен това се оказва, че част от тези лекарства въобще ги няма в аптеките ", съобщи доктор Николай Брънзалов.

" И запитвам тогава - кой лекува тези пациенти на домашно лекуване - персоналните им лекари или лекарите от профилираната извънболнична помощ, и дали има такива експерти - няма...

Необходими са не 150, а 1500 Коронавирус зони. Затова болните от Смолян да знаят занапред, че би трябвало да си заплащат медикаментите за ковид, при тях този модел не работи. В 8 области няма изобщи сходни центрове ", уточни доктор Брънзалов.

НЗОК би трябвало да разшири пакета от проучвания за следене на Коронавирус пациенитите, сподели още доктор Брънзалов. Това е проучването за съсирването на кръвта. Задали сме и този въпрос на НЗОК. А същевремено ни се постановат проучвания, които не са обявени в никакви медицински рекомендации за лекуване на ковид, разясни лекарят.

70 на 100 лекарите са имунизирани, 20 на 100 са преболедували, стана ясно още от диалога със зам.-председателя на БЛС. В момента 26 на 100 болничните кревати са свободни за COVID-лечение. Така че страната би трябвало да е подготвена да посрещне болните през идващите месеци, тъй като пандемията не е стигнала нито пика си, нито е в платото, уточни доктор Брънзалов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР