Мохандас Карамчанд Ганди, известен като Махатма Ганди, е индийски адвокат,

...
Мохандас Карамчанд Ганди, известен като Махатма Ганди, е индийски адвокат,
Коментари Харесай

Как да променим света: 10 принципа на Махатма Ганди

Мохандас Карамчанд Ганди, прочут като Махатма Ганди, е индийски юрист, политик, пацифист, герой за човешка независимост и нравствен лидер на индийското придвижване за самостоятелност, което довежда през 1947 година до края на английското господство в страната.

Ганди получава интернационална популярност със своята идея за ненасилствени митинги за реализиране на политически цели, която въодушевява редица придвижвания на мирна опозиция по света. 

Санскритският термин Махатма („ велика душа “) произлиза от индийската философска,религиозна и социална традиция. С него Ганди е поздравен от поета Рабиндранат Тагор при завръщането си от Африка в Бомбай на 9 януари 1915 година Самият Ганди признава в своята автобиография, че се смята неподобаващ за тази купа.

1. Промяна

“Бъди смяната, която искаш да видиш в света. ”

“Като човешки същества, нашето великолепие е не толкоз в това да можем да съградим света още веднъж – това е мит на атомната епоха, – колкото в това, да можем да изградим още веднъж себе си. ”

2. Контрол

“Никой не може да ме нарани без моето позволение. ”

3. Прошка

“Слабите не могат в никакъв случай да простят. Прошката е качество на мощните. ”

„ Око за око “ и скоро целият свят ще ослепее. ”

4. Действие

“Един грам процедура коства повече от цялостен звук проповеди. ”

5. Сегашният миг

    “Не желая да планувам бъдещето. Загрижен съм единствено за сегашното. Бог не ми е дал надзор върху идващия миг. ”

6. Всеки е човешко създание

“Аз съм елементарен човек, податлив към неточности, както всеки различен смъртен. Имам обаче и смирението да призная грешките си и да преразгледам постъпките си. ”

“Неразумно е да бъдеш прекомерно сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силният може да прояви уязвимост, както и най-мъдрият може да сгреши. ”

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР