Мога ли все още да разпространявам коронавируса, след като съм

...
Мога ли все още да разпространявам коронавируса, след като съм
Коментари Харесай

Може ли ваксиниран все още да разпространява коронавирус?

Мога ли към момента да популяризирам ковид, откакто съм имунизиран - Възможно е. Експертите споделят, че рискът е невисок, само че към момента изследват какъв брой добре имунизациите стопират разпространяването на вируса, написа " Асошиейтед прес ".

Настоящите ваксини са доста ефикасни за попречване на съществено заболяване на хората от COVID-19.

Но даже в случай че имунизираните хора не се разболяват, те въпреки всичко могат да се заразят, без да демонстрират признаци. Експертите считат, че имунизацията също по този начин ще ограничи възможностите, хората да популяризират вируса.

" Ваксиниран човек управлява вируса по-добре, тъй че възможностите за предаване ще бъдат доста понижени ", разяснява доктор Робърт Гало, вирусолог в Медицинския факултет на Университета в Мериленд.

Сред доказателствата до момента: Проучванията демонстрират, че в случай че хората се заразят макар имунизацията, те придвижват по-малко ковид в носа, в сравнение с неимунизираните. Това затруднява разпространяването.

Опитвайки се да позволи въпроса, Съединени американски щати стартират изследване на студенти, искащи да се подлагат на всекидневно проучване с тампон от нос.

Предвид несигурността и нови по-заразни разновидности, специалистите споделят, че изцяло имунизираните хора би трябвало да продължат да носят маски, да съблюдават обществена отдалеченост на публични места и при визити с неимунизирани хора с висок риск от тежко заболяване, в случай че са инфектирани.

" Все още би трябвало да бъдем внимателни ", сподели Гало. " Ваксината е от значително значение. Но това не е лекарство, което завършва епидемията още на следващия ден. "

Други фактори също могат да повлияят на вероятността имунизирано лице да популяризира вируса, в това число процентите на имунизация в общността и дали има непрестанен скок в случаите на локално равнище.

" Искаме да мислим, че е всичко или нищо, само че е доста характерно за всяка съответна обстановка ", разяснява доктор Ларейн Лин Уошър, специалист по инфекциозни заболявания в университета в Мичиган.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР