Мога да връча мандат за съставяне на правителство, когато има

...
Мога да връча мандат за съставяне на правителство, когато има
Коментари Харесай

Радев: Ако депутатите продължават така, ще се стигне до пълен блокаж на държавата

Мога да връча мандат за сформиране на държавно управление, когато има структурирани парламентарни групи. Това разяснява пред публицисти в Брюксел президентът Румен Радев.

Той изрази очакване народните представители да изпълнят дълга си към жителите и да конституират Народното събрание, тъй като би трябвало да бъдат гласувани значими закони и има институции, които работят с изтекли мандати.

Според президента, в случай че депутатите не престават по този метод, ще се стигне до цялостен блокаж на страната.

В четвъртък пред публицисти в Брюксел Радев заявим че е извънредно време да намерим излаз от политическата рецесия, в която се намираме.

Президентът изрази вяра разсъдъкът да вземе връх и народните представители най-накрая да конституират Народно заседание. По думите му това значи да се обединят най-малко към ръководител, с цел да може то да стартира да действа. Радев регистрира, че без избора на ръководител не могат да стартират и консултациите за сформиране на кабинет.

Втори ден президентът Румен Радев е в Брюксел за срещата на Европейския съвет. Той разяснява още, че всички страни застават зад България за присъединението ни към Шенген.

По думите му в Европейския парламент 15 евродепутати от Нидерландия са дали своят вот „ за ” България и Румъния и единствено четирима „ срещу ”. Според него това ясно демонстрира, че двете страни стават пленник на вътрешната политика на Нидерландия и това няма да издържи дълго.

Междувременно народните представители към този момент трети ден не могат да изберат ръководител на Народното събрание. " Положението става безнадеждно " - с тези думи Вежди Рашидов даде 30-минутна отмора на депутатите след следващия несполучлив опит.

“Нека да си свършим работата през днешния ден. Предлагам кандидатурата на Йордан Цонев за ръководител на Народно събрание ”, съобщи от парламентарната естрада Хамид Хамид от Движение за права и свободи при започване на съвещанието.

" Възраждане " още веднъж уточни Цвета Рангелова за председателския пост. Според партията тя ще квалифициран правист, който ще може да се оправи с разединената зала.

От Българска социалистическа партия потвърдиха желанието си и още веднъж издигнаха кандидатурата на Кристиан Вигенин. По думите на сътрудника му Георги Свиленски неведнъж всички депутати са призовавали Вигенин да поеме ръководството на Народно събрание в тежки дни.

След първото гласоподаване, депутатите не избраха още веднъж ръководител. Нито Цонев, нито Вигенин и Рангелова събраха задоволително поддръжка. Последва балотаж сред двамата, събрали повече гласове в поддръжка - Цонев и Вигенин. На балотажа още веднъж нямаше задоволително поддръжка за нито един от двамата.

И в предходните дни политическите партии не съумяха да реализират консенсус и да се обединят към един претендент.

„ Продължаваме промяната “, ГЕРБ-СДС и „ Възраждане “ отдръпнаха своите първични номинации, а за поста останаха да се борят Йордан Цонев от Движение за права и свободи, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и новото предложение на „ Възраждане “ – Цвета Рангелова.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР