Мога да се съглася, че процесът на разширяване се нуждае

...
Мога да се съглася, че процесът на разширяване се нуждае
Коментари Харесай

Туск към Макрон: Противопоставянето за Западните Балкани е стратегическа и геополитическа грешка

Мога да се съглася, че процесът на разширение се нуждае от промяна, както изисква Макрон, само че не в ущърб на тези страни. Противопоставянето му е стратегическа и геополитическа неточност, тъй като Съюзът се нуждае от постоянни Балкани.
Това споделя Туск в изявление за полския ежедневник „ Газета Виборча “.

Лидерът на Европейската национална партия (ЕНП) Доналд Туск, който до неотдавна беше ръководител на Европейския съвет, предизвести френския президент Еманюел Макрон за отношението към Западните Балкани и предизвести, че процесът на разширение не би трябвало да е нездравословен за Северна Македония и Албания.

Туск разкритикува Макрон, че блокира началото на договарянията за присъединение за Северна Македония и Албания, като предизвести, че е ставало дума за публично начало на договарянията, т.е. предоставяне на позитивен сигнал на Западните Балкани, а не потвърждаване на разширението.

„ Ако към Макрон би трябвало да се отнасяме като към европейски водач, той би трябвало да се усеща виновен за цяла Европа, а освен за Франция. Това постоянно е било особено за Ангела Меркел. Всички бъркат, само че тя постоянно мисли за Европа като за цяло и е подготвена да подчини някои вътрешни ползи в отбрана на Европа като цяло “, сподели Туск.

В изявлението новият ръководител на ЕНП подлага на критика Макрон също и за отношението му към НАТО.

„ Трябва да сме доста деликатни в този сериозен миг, когато във Вашингтон за първи път имаме президент, който намерено е срещу Европейски Съюз като сътрудник. Но президентите идват и си отиват. И въпреки в този момент да имаме сезонни проблеми с Тръмп, Макрон е този, който е един от най-важните водачи в Европа, който би трябвало мощно да пази връзките ни със Съединени американски щати “, сподели Туск.

Той се спря и на позитивните изказвания на Макрон по отношение на Русия и нейния президент Владимир Путин.

„ Не съм толкоз отчаян, колкото объркан. Какво желае да реализира, какви са същинските му цели? Надявам се Макрон да остане пореден в отбраната на Украйна от Русия. Ако не успеем да я защитим, това ще бъде проблем за цяла Европа, тъй като украинският въпрос ни показва - Европа със своите правила “, добави още Доналд Туск.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР