Моето разбиране е, че не се правят реални промени в

...
Моето разбиране е, че не се правят реални промени в
Коментари Харесай

Гешев: Реални промени в правосъдието не се правят, за да няма осъдени политици

Моето схващане е, че не се вършат действителни промени в наказателното правораздаване, за какво в този случай ще има наказани български политици и хора на високи позиции. Това съобщи по държавното радио основният прокурор Иван Гешев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той разяснява тематиката за правосъдната промяна, която се разисква от всички политически сили.

По думите му би трябвало да се приказва не за правосъдна, а за правна промяна. Това, което разбирам аз под правна промяна и което схващат настоящите магистрати и юридическата общественост, е смяна в законодателството, в целия модел, освен в наказателното правораздаване, сподели Гешев. По думите му наказателните каузи са единствено 10% от правосъдната активност. Другите 90 % са търговски, административни и цивилен каузи, в които прокуратурата не взе участие.

Фокусирането единствено в един сегмент приказва за някаква непоследователност. За нещо, което не е обективно, счита основният прокурор. Моето схващане е, че не се вършат действителни промени, които българите чакат, тъй като следователно ще има наказани български политици и хора на високи позиции. Съзнателно не се вземат решение действителните проблеми, а се подменят пропагандно с неща, които не съставляват проблем и няма да доведат до справяне с престъпността, сподели още Иван Гешев.

Не ме тормозят политическите сделки, тормози ме, че тези български политически сделки са потвърдили в историята, че водят до нарушение на правата на българските жители и до политически репресии, разяснява още Гешев. Аз няма да разреша под предлог за правосъдна промяна да се засегне независимостта на правосъдната власт, добави основният прокурор.

По думите му прокуратурата е останала една от дребното постоянни институции, които пазят правата на жителите. Според него засягането на независимостта на прокуратурата значи репресии, авторитаризъм, тоталитаризъм, отминали тъмни времена. Под претекста за правосъдна промяна се цели преодоляване на правосъдната власт и съсредоточаване на повече власт в една институция или в другите управляващи. Това значи нарушение на правилото на разделяне на управляващите. Концентриране на власт в единствено една институция ни води обратно. Част от политиците желаят да посегнат на независимостта на правосъдната власт под претекст, че желаят битка с корупцията и господство на закона, е тезата на Иван Гешев.

В България вършим нещо, което е останало от времената на Съветския блок. Говорим едни против други, а след това чакаме да ни почитат, разяснява основният прокурор по тематиката Шенген. Това, което вършим сами, визира българския народен интерес. Преекспонираме проблемите за вътрешнополитическа приложимост. Безспорно е, че сме изпълнили всички критерии, ние сме заслужили мястото си в тази общественост. Но ние не пазиме българския народен интерес, добави основният прокурор. Според него тематиката Шенген се употребява за вътрешнополитически тематики.

Може ли един човек да е съображение за сформиране на държавно управление – това е тъжно, отговори Гешев на въпрос дали неговата фигура е залог за обединяване към политически обединения за постоянен кабинет. Фокусирането в една съответна персона надали ще реши всички проблеми на страната. Фокусът върху една персона значи неспособност за справяне с действителните проблеми и изместване на фокуса, счита Гешев.

Той отговори и на въпрос при какви условия не би траял да е основен прокурор: „ Ако не мога да съм потребен на българското общество, каквато е задачата ми от началото на моя мандат. Нямам проблем с оставката, аз ще пребивавам по-добре, в случай че не съм основен прокурор. Но дано си зададем въпросите - за какво, кои я желаят, какво е направил българският основен прокурор ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР