Моето лично усещане е, че Зукърбърг предяви сериозна претенция за

...
Моето лично усещане е, че Зукърбърг предяви сериозна претенция за
Коментари Харесай

Вяра Стефчева за Фрог: Meta “брандираха” думата “метавселена”, без да е сигурно, че ще доминират Web3 света

Моето персонално чувство е, че Зукърбърг предяви сериозна рекламация за създаване на пространство, за което към момента не сме подготвени инфраструктурно. Затова и всичко, което се споделя обществено като “напредък ” в построяването на Metaverse наподобява незадоволително и опозорява цялата му напредничава визия.

 

Това сподели в изявление за ФрогНюз Вяра Стефчева, един от водещите експерти във високотехнологичната и финтех промишленост с тясна експертиза в развиването на Web3 и приложението на изкуствен интелект в бизнеса.

 

Ето го и цялото изявление:

 

2022 година беше доста мощна във връзка с изкуствения разсъдък. През предходната година OpenAI даде на нетехническата общественост принадлежности за възпроизвеждане на до неотдавна напълно човешки задания като писане и основаване на изображения. Нейният генератор Dall-E 2 с изкуствен интелект може да основава изображения на съвсем всичко, което поискате, а чатботът ChatGPT написа писма, публикации и даже есета. Какво да чакаме в тази тенденция през 2023г.

 

 

Това, което постоянно съм харесвала в “отворените ” технологии е тяхната общодостъпност и творчеството, която могат да предизвикат, стига да се употребяват вярно. През 2022 година, едно от “отрочетата ” на Илън Мъск, OpenAI, още веднъж способства за внедряване на AI в всекидневието ни.

 

Всъщност платформи, сходни на ChatGPT се употребяват от няколко години насам, само че едвам в последно време методът доближава до повече консуматори. 

 

Днес онлайн можем да се възползваме от ботове, които могат да ни оказват помощ да стартираме бизнес от нулата в границите на един ден. Можем да ги използваме за генериране на предприемаческа концепция, събиране и разбор на данни за пазара, писане на бизнес проект, основаване на име, слоган и лого на компанията и какво ли още не!

.

Очаквам през идната година да се радваме на от ден на ден такива безвъзмездни принадлежности, които ни разрешават да опознаем автоматизацията като развой, който освобождава време и ражда иновация. Несъмнено доста бизнесмени ще се възползват от достъпа до сходни платформи и ще делегират част от процесите си на тях – към този момент има компании с първите по рода си AI стажанти!

 

Вярно ли е, че до 2024 година изкуственият разсъдък ще може да разпознава страстите ни и това ще има резултат върху рекламите, които виждаме?

 

За огромни промени в рекламния бизнес се приказва от дълго време, евентуално си спомняте новините за сателитни билборди, които ще излъчват онлайн реклами от орбита или пък реклами, които наблюдават дали ги гледаме деликатно, или не. Но в действителност разпознаването на страстите от изкуствен интелект има още по-впечатляващи приложения в опазването на здравето, обрзованието, подбора на личен състав, медиите и др. 

 

Технологията за различаване на страсти (ERT) е извънредно обещаваща, а съгласно някои световният ѝ пазар е оценен на 18,8 милиарда $ през 2020 година и се чака да доближи 103,1 милиарда $ до 2030 година, нараствайки със комплициран годишен ритъм на напредък от 18,7% от 2021 до 2030 г. 

 

Емоционалният изкуствен интелект може да разчита възприятията на хората посредством данните, които му предоставяме. Ако да вземем за пример, става въпрос за текст, то можете да тествате приятелския чатбот “Replika ”, който е основан, с цел да дава отговор на откровения и да основава взаимоотношения. Той разпознава страстите ви посредством семантичен разбор и демонстрира емпатия в чат диалог.

.

Друг образец е анализът на изображения и идентифицирането на страсти, където технологията може да помогне в разкриване на посттравматично стресово разстройство, меланхолия, шизофрения, разстройства в аутистичния набор и още. 

 

С колкото повече данни “храним ” изкуственият разсъдък, толкоз по-добър ще става той в разпознаването на страстите ни. Можем единствено да си представяме силата му през 2024 година

 

Кои специалности заплашва да измести изкуственият разсъдък (AI)?

 

На тоези стадий, хората не са заместени от изкуствен интелект, а от други хора, които употребяват изкуствен интелект. 

 

Изкуственият разсъдък не е зложелател, а технология, позволяваща да отговаряме на условията на новото време. Съвсем естествено е остарелите специалности с ниска успеваемост да изчезват, а тези, които сформират нова стойност – да останат.

.

Затова би трябвало да се подготвим за бъдещето на бизнеса, никой не може да ни отнеме способността да се приспособяваме.

 

Нека се фокусираме върху новите специалности, които AI основава – виновни, вероятни за упражняване от всяка точка на света, с повече независимост за изложение на характерността ни и по-малко повтарящи се процеси. Не технологията, а рутината убива капацитета на хората.  

 

Мога да ви споделя това, което вършим с екипа на Zahara Consult – вместо да чакаме дистопията, непрекъснато се самоусъвършенстваме, като вкарваме високи технологии в работата си!

 

Още през 2020 година започнахме с тестването на AI за клиентите ни, включихме го в копирайтинг, дизайни, видеа, образования, автоматизиране на процеси.

 

.

 

Правим срещи в метавселената, даже пуснахме реклами и видеоклипове, напълно основани от изкуствен интелект. Случвало се е да “каним ” AI в срещите си и се допитваме за мнение!

 

Целта ни е да се възползваме оптимално от богатствата на софтуерните нововъведения и да оказваме помощ на всички бизнеси да ги ползват в своята активност, с цел да бъдат по-конкурентоспособни и подготвени за Web3. Така екипът ни е още по-мотивиран, основава се креативна конюнктура, а сътрудниците ни се радват на по-високи резултати!

 

Ще помогне ли въпреки това изкуственият разсъдък за увеличение на достъпността, ще подкрепи ли хората с уврежданията, да вземем за пример, да си намират по-лесно работа?

 

Категорично! Изкуственият разсъдък оказва помощ на хората с увреждания да учат по-лесно, предоставяйки информацията, от която се нуждаят по персонализиран и наличен метод. Софтуери могат да четат текстове, да пишат вместо нас благодарение на гласово различаване, да дават рекомендации, да плануват фрази, да търсят и намират данни, да оказват помощ в връзката.

 

Можем да гледаме на роботите като на софтуерни асистенти на хората с увреждания, които работят в интерес на интеграция, равни благоприятни условия и приобщаване. Като общество имаме отговорността да се стремим да приспособяваме средата по отношение на хората и потребностите им.

 

Какви ще са измененията в света на обществените медии?

 

Промяната е децентрализацията. Скандалът с " Кеймбридж Аналитика " беше моментът, в който доста хора осъзнаха значимостта на онлайн сигурността и неприкосновеността на персоналните данни. Новите обществени медии на бъдещето претендират за по-сигурно предпазване на сензитивна информация, бистрота на процесите, анонимност на потребителите, по-лесни заплащания с цифрови валути и логаритми, целящи персонализирано прекарване при дистрибутирането на наличие. 

 

Web3 медиите би трябвало да се развиват по отношение на потребностите на интернет общностите, а не на рекламодателите, което значи и освобождение от монопола на мегакорпорациите. В момента бизнесът е с “вързани ръце ” – в случай че желае да доближава до повече клиенти, би трябвало да си заплати на Гугъл или Meta.

.

Трябва да отбележим, че потребителското очакване също се промени доста фрапантно – преди най-сваляните приложения бяха свързани с битка за забелязване, харесване и трупане на почитатели.

 

През 2023 година вниманието ни все по-често ще се насочва към платформи, които ни разрешават да сортираме по-внимателно аудиторията си, да бъдем достоверни и да се освободим от брояча на лайкове. Очаквам и още впечатляващи хардуерни и софтуерни разработки за “потапящи прекарвания ”, които ще пренесат още от нашите сетива във виртуалния свят. 

 

Какво ще се случи с метавселената на Meta?

 

Meta побързаха да си “брандират ” думата “метавселена ”, само че не е несъмнено дали ще съумеят да преобладават Web3 пространството. Да не забравяме, че измежду сериозните съперници се подреждат Microsoft, Гугъл, Apple и Epic Games. 

 

Моето персонално чувство е, че Зукърбърг предяви сериозна рекламация за създаване на пространство, за което към момента не сме подготвени инфраструктурно. Затова и всичко, което се споделя обществено като “напредък ” в построяването на Metaverse наподобява незадоволително и опозорява цялата му напредничава визия.

.

Истината е, че сега концепцията за метавселена е идея. Дори си представям по какъв начин през идващите няколко години Зукърбърг ще се опита да притегли публика от гейминг бранша и ще стартира да приказва повече за блокчейн. Въпреки това, прогнозата ми е, че Meta няма да успее да откри своя metaverse като най-предпочитано web3 пространство заради липса на публично доверие. Ако потребителите се пробват да избягат от Web2 поради Meta, то какво би ги предиздвикало да заселват тяхната цифрова галактика?

 

Тъй като тематиката ме вълнува, сътворих общността където всички участници следим развиването на интернет и най-новите високи технологии, споделяме настоящи вести, данни, изследвания за Metaverse, както и линкове към нови AI принадлежности, които всеки може да следи и да употребява.

 

Криптовалутите постоянно са били обект на песимизъм, само че ударът, който претърпя този пазар през 2022 година поради FTX, съумя да изненада всички. Сривът на до неотдавна най-надеждната борса ще значи ли завършек на криптовалутите?

 

Трудно е да се планува бъдещето на пазара, само че не считам, че можем да приказваме за завършек на криптовалутите. Колапсът на FTX или всяка друга борса е единствено един от факторите, които могат да окажат въздействие върху пазара. А има и други огромни и уважавани тържища, които към момента действат.

 

Следователно не е тъкмо да се каже, че колапсът на една борса значи края на криптовалутите. Вълнението към крипто е главната причина обществото да заприказва за блокчейн и да разбере на какво е способна технологията.

.

Разпространението на това знание към този момент е оставило сериозна диря в стопанската система ни и метода, по който гледаме на финансовите си благоприятни условия, нещо, което не може елементарно да се заличи. 

 

Технологиите несъмнено ще трансформират метода, по който живеем и по който възприемаме човешките качества. Да обобщим, какво да чакаме от новата 2023 година  пък и по-късно в обозримото бъдеще?

 

Всяко потомство се бори със своите проблеми. Ако преди главният проблем е бил обвързван с липса на задоволително информация и способи за връзка, то през днешния ден модерният човек живее във времето на огромните масиви от данни (big data).

 

Това значи, че през идните години ще имаме все по-осезаема потребност от принадлежности, които ни оказват помощ да възприемаме информация по-лесно и да бъдем по-ефективни в потреблението ѝ.

 

Платформи, които не просто да ни дават данните, които търсим, само че и да ни ги показват атрактивно, да ги опростяват, обобщават.

 

Също, чакам от ден на ден организации навлизащи в Web3 и наклонност за смяна на бизнес моделите им по отношение на “интернета на бъдещето ”.

 

През 2022 година опазих магистърска теза с емпирично проучване на тематика “Метавселената като бизнес среда: Конкурентни бизнес модели в бъдещето на интернет ”. Това, което събрах като данни сподели, че организациите не са подготвени за бъдещето на интернет – над 51% от допитаните бизнесмени на бизнеси с преобладаващо цифрово наличие, показаха, че дълготрайната им корпоративна тактика не включва потребление на web3 технологии.

.

Освен това едвам 35.7% означиха, че използването на технологии, основани на изкуствен интелект в организацията са измежду част от техните проекти. Тези данни не са обнадеждаващи – с цел да останат компаниите конкурентоспособни, са нужни рационализация и автоматизация на процесите, използване на съвременни технологии, обучаване на чиновниците и изцяло премоделиране на бизнес моделите им по отношение на новите потребителски потребности за персонализация, качество и експедитивност.

 

Отговорността да сме готови за измененията в обозримото бъдеще е напълно наша – в реда на нещата е да се научим да използваме изкуствения разсъдък като продължение на нашия, а не като сурогат.

 

Вяра Стефчева е един от водещите експерти във високотехнологичната и финтех промишленост с тясна експертиза в развиването на Web3 и приложението на изкуствен интелект в бизнеса. Вяра е изпълнителен шеф (CEO) на, компания – пионер в приложението на Web3 технологии в маркетинга, партнираща с клиенти от три континента. 

 

Интервю на Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР