Моето лично мнение е, че казармата трябва да се върне.

...
Моето лично мнение е, че казармата трябва да се върне.
Коментари Харесай

Етнолог: Казармата трябва да се върне, защото учи младите на дисциплина

„ Моето персонално мнение е, че казармата би трябвало да се върне. Плюсвете в нея са повече спрямо минусите, тъй като тя учи на организираност, отговорност и автономия. Аз персонално не съм служил, само че синтезирам това, което съм чувал. “

Това съобщи пред „ Bulgaria ON AIR “ етнологът доктор Илия Вълев , който е създател на книга за ритуалите и фолклора в българска войска, за която е взел повече от 100 изявленията с мъже от всички възрасти.

Според него тематиката за наборната военна работа вълнува всеки втори мъж , изключително тези над 35-40 години и нагоре , защото това е последното потомство в България, което е служило.

„ Тя има доста негативни, само че и доста позитивни страни. Едно от нещата, които не изчезва през годините, е че е имало злоупотреби с разпоредбите, а редникът съвсем постоянно е бил мачкан от по-висшестоящите. Стигало се е даже до осъществяване на нетрадиционни практики. За страдание хората с лабилна душeвност могат и да не устоят на това “ , разясни Илия Вълев.

Той разяснява и тематиката с утрешния празник на Българската войска , когато в София обичайно ще бъде извършен боен церемониал.

„ Това е форма на проява на мощност, на авторитет и ненапълно служи за освежаване на духа на нацията. Няма българин, на който да не му трепва сърцето, когато чуе военен марш и види строените войскови единици с парадните си униформи “ , съобщи етнологът.

Илия Вълев също по този начин поддържа концепцията в X и XI клас да бъде въведено военно образование , с цел да могат учениците да научат по какъв начин да се пазят и да оказват незабавна здравна помощ.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР