Моето лично мнение е, че е най-добре да бъде една

...
Моето лично мнение е, че е най-добре да бъде една
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Професионализмът да е основен критерий за шеф на БНБ

Моето персонално мнение е, че е най-добре да бъде една кандидатурата за шеф на Българска народна банка, съобщи пред публицисти в Народното събрание депутатът от " Българска социалистическа партия за България " и зам.-председател на комисията по бюджет и финанси проф. Румен Гечев по отношение на идния избор на нов гуверньор на Българската национална банка (БНБ). Както стана известно, от " Продължаваме промяната " издигат за поста ръководителя на парламентарната си група Андрей Гюров, а от " ИТН " - депутата и ръководител на бюджетната комисия Любомир Каримански.

През 2009 година Гюров стартира да преподава стопанска система и финанси в Американския университет в България. От 2016 година преподава финансови пазари в Университета за приложни науки към Търговската камара на Австрия. Повече от 15 година Любомир Каримански е бил хоноруван учител в УНСС. Бил е преподавател и в Международния банков институт. Работил в няколко банки.

Според проф. Гечев, в случай че обединението излезе с две кандидатури, изборът може да бъде решен от опозицията. Той прикани съдружните сътрудници " да седнат и да решат коя ще бъде кандидатурата ". Проф. Гечев сподели, че главен аршин би трябвало да са професионалните качества, а изборът да не се осланя на егото на някой от претендентите. Той счита, че в обединението би трябвало да се направи експертна среща, при която да се чуе визията за шеф на Българска народна банка.

Според депутата от Българска социалистическа партия има два сюжета - един от претендентите да бъде определен с 50% + 1 гласа от присъстващите в пленарната зала или никой от претендентите да не събере нужната поддръжка. При втория вид няма да има определен гуверньор, което, по думите на Гечев, няма да е добре, тъй като " Българска народна банка е доста сериозна институция " и би трябвало да бъде постоянна. Банковата система е постоянна, предстоят договаряния за еврозоната и светът е разтревожен, сподели депутатът.

Председателят на парламентарната група на " Демократична България " Христо Иванов също прикани обединението да реализира консенсус за обща кандидатура за шеф на Българска народна банка. По думите му това е значимо, с цел да се покаже единение и да се избегне възможна поддръжка от опозицията за някой от претендентите.

Депутатът Йордан Цонев разяснява, че Движение за права и свободи ще изчака да види формалните номинации и тогава ще разиска въпроса. Попитан дали " Възраждане " ще има своя кандидатура, водачът на партията Костадин Костадинов отговори: " Всичко е допустимо ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР