Моето голямо опасение е, е че няма да успеем да

...
Моето голямо опасение е, е че няма да успеем да
Коментари Харесай

Негативните нагласи ще попречат на висок ваксинационен обхват

Моето огромно безпокойство е, е че няма да успеем да реализираме толкоз висок имунизационен обсег поради отрицателните настройки в обществото към имунизациите. Това сподели пред БНР доктор Момчил Баев, лекар по обществена медицина и ръководство на опазването на здравето и фармацията, магистър по публично здраве и съосновател нa фейсбук общността Science In The Crisis (Наука в кризата).

Докато при започване на имунизационната акция обществото е разграничено безусловно на половина, на два полюса – „ за “ и „ срещу “ имунизацията, то в този момент „ несъмнено тези полюси са малко по-различни, в превес на отрицателно настроените “, разяснява Баев в предаването „ Преди всички “.

Неправилно се споделят смъртните случаи след имунизация с „ АстраЗенека “, счита Момчил Баев. „ По всяка възможност там приказваме за хора, които са болни директно преди или след имунизацията си и тяхната гибел е настъпила от други аргументи, а не от имунизацията като такава. “

Реакциите на опълчване на обособени групи в обществото по отношение на едни или други ограничаващи ограничения Момчил Баев изяснява „ най-много с умората у популацията от ограниченията “.

Очаква ли ни нов цикъл от ограничавания или вирусът ще се укроти с настъпването на по-топлия сезон?

Пред нас има два сюжета, счита Момчил Баев. Първият – животът да продължи по този начин за неопределен срок, със затваряния, отваряния и ограничения. Другият сюжет – да реализираме задоволителен имунизационен обсег, с цел да се върнем към „ остарялото обикновено “.

В разбора си на епидемиологичните данни и стойности Баев уточни:

„ Този напредък стартира три седмици след отварянето на учебните заведения, на детските градини. Три седмици по-късно събитие числата започнаха да вървят нагоре. Имаме доста резистентен и непрекъснат напредък в заболяемост, хоспитализации, надлежно смъртност. Ние се движихме доста дълго нагоре по кривата, само че тя стартира внезапно да се катери внезапно нагоре. Аз не виждам никаква изненада в това, което се случва сега. “

Учениците и просветителната система не са единственият фактор, само че те са огромният фактор, означи Баев. „ Отварянето на обекти от вида молове и заведения за хранене също даде своя резултат “, добави той.

Момчил Баев цитира изследване на американски учени върху мишки, което демонстрира, че в случай че белите дробове се почистват бързо от ковид, той може да се задържи в мозъка за неустановен интервал от време.

Постковидните положения и признаци ще постановат повече внимание в бъдеще, посочи Баев. „ Имаме към този момент необятен кръг от популацията, които може да изпитват такива положения. Много хора споделят такива признаци след боледуване. “

Относно отражението на Covid рецесията върху психологичното здраве Момчил Баев уточни, че последствията върху психологичното здраве са налице – и върху децата, и върху възрастното население, само че това е неизбежно, а първата задача при една здравна рецесия е да се опази животът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР