Модната група Reserved не е единствената, която се ориентира към

...
Модната група Reserved не е единствената, която се ориентира към
Коментари Харесай

Полските компании поглеждат на Запад в търсене на печалби

Модната група Reserved не е единствената, която се ориентира към западните пазари

[Reserved] Още по тематиката
Полският водач в България

Изпълнителният шеф на " Интер карс България " Вихрен Богданов пред " Капитал "
18 май 2018
Полша може да улесни градежа на ветропаркове в морето

Причината е, че би трябвало да се реализиран екологични индикатори, до момента в който се пази въгледобивът
10 май 2018
Модният бранд Reserved се разраства в България

Най-новият магазин ще отвори на 15 август в Park Center в София
10 авг 2016 4.63 милиарда евро е пазарната капитализация на стилната група Reserved През по-голямата част от трите десетилетия откогато Полша " прегърна " капитализма, полските компании, които желаят да се разраснат в чужбина, нормално поемат на Изток. Все по-често се случва обаче те да поглеждат и на Запад.

Най-яркият образец за това е стъпването на стилната марка Reserved, благосъстоятелност на полската група LPP, на английския пазар през миналaта година, написа Financial Times. Основана през 1991 година, компанията с централа в Гданск се е трансформирала в една от 20-те най-големи компании в Полша. От 2001 година е обществена компания, чиито акции се търгуват на Варшавската фондова борса, а пазарната капитализация на стилната група възлиза на 17 милиарда злоти (4.63 милиарда евро).

Портфолиото на LPP включва пет фешън марки: Reserved, Cropp, House, Mohito и Sinsay, а при започване на 2016 година групата пусна в продажба и сбирки от първия си премиум бранд – Tallinder. Към днешна дата LPP ръководи над 1600 магазина в 18 страни, в това число България, измежду които обектите на марката Reserved са близо 500.

Плановете

Когато компанията за пръв път взема решение да се разрасне в чужбина, тя се концентрира върху Централна и Източна Европа, защото в района стартират да се появяват огромните търговски центрове, имащи за цел да се оправят с възходящото частно ползване след рухването на Желязната завеса.

Но с повишаването на групата – приходите й за последното десетилетие са се нараснали повече от 5 пъти, като доближиха 7 милиарда злоти през 2017 година, целите й започнаха да се трансформират. През 2014 година LPP влезе и на немския пазар, а от компанията обявиха, че идващият стадий от развиването й ще зависи от представянето в Западна Европа.

" За да изградим интернационална марка, би трябвало да присъстваме освен в Централна Европа, само че и на основните улици на западните фешън столици като Лондон, Париж и Милано ", сподели представител на компанията.

LPP не е единствената

Модната група не е единствената, която се ориентира към западните пазари. Двете най-големи банки в страната - PKO и Pekao, оповестиха, че работят по проектите си да стартират интервенции във Англия, където живеят близо милион поляци.

Производителят на ремаркета за камиони Wielton купи немския си съперник Langendorf. Мебелната група Nowy Styl е придобила немски и швейцарски компании през последните пет години. Полските директни задгранични вложения в ЕС-15 (с изключение на Люксембург) са се нараснали с 60% до 5.8 милиарда злоти сред 2011 и 2016 година, сочат данни от Unctad - аналитичното звено към Организация на обединените нации.

" Това, което сме забелязали през последните две или три години, е, че от ден на ден и повече полски групи търсят благоприятни условия в Западна Европа или даже в Съединени американски щати ", сподели Олга Грайер-Сидонс, анализатор в PwC.

Голям вътрешен пазар

Полският вътрешен пазар наброява близо 40 млн. души, а също по този начин е и един от най-бързо разрастващите се. Големият вътрешен пазар е една от аргументите полските компании да не търсят интернационално разгръщане през първите години на прехода към капитализъм през 90-те години на предишния век.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР