Модифицираната ваксина срещу новия вариант на коронавируса Омикрон ще е

...
Модифицираната ваксина срещу новия вариант на коронавируса Омикрон ще е
Коментари Харесай

Възможно е да трябва изцяло нова ваксина срещу Омикрон

Модифицираната ваксина против новия вид на ковид Омикрон ще е подготвена след месеци. Това предвижда ръководителят на Постоянната комисия по имунизациите (STIKO) Томас Мертенс, написа


"Производителите ще се нуждаят от 3 до 6 месеца в лаборатория за основаване на ваксина, която да е ефикасна против Омикрон и Делта, защото Делта продължава да е необятно публикувана ", споделя той пред „ Райнише пост “. След завършването на лабораторните изследвания ще стартира и процедурата по утвърждение.

Възможно е да е нужна нова ваксина против Омикрон

“Въпросът е дали управляващите ще желаят напълно нови лабораторни проучвания или ще изберат по-бърза процедура за одобрение”, споделя Мертенс. Според шефа на STIKO е изцяло допустимо да е нужна нова ваксина против разновидността. “При Омикрон се виждат доста промени по шиповия протеин, които могат да затруднят антителата в битката им против вируса”.

Независимо от всичко жителите би трябвало да си слагат бустерна доза, акцентира Мертенс. “Бустерите се изплащат. Борбата против Делта разновидността продължава. И няма да е проблем няколко месеца след бустера още веднъж да се имунизираме, с цел да се предпазим от Омикрон.”

Произходът на Омикрон остава неразбираем

Председателят на немската имунизационна комисия се разгласи срещу стигматизирането на Южна Африка, където Омикрон за първи път бе регистриран. “Секвенирането в Южна Африка е доста професионално, по тази причина Омикрон бе открит там. Никой не знае от кое място в действителност произлиза този вид. Вероятно е зародил посредством разновидност в организма на имунокомпрометирани хора, при които, поради неналичието на защитна реакция, вирусът се популяризира дълго и бурно.”

Новата разновидност провокира безпокойствие по целия свят, само че съгласно немския специалист е рано да се каже какъв ще е нейният резултат върху пандемията. Основната паника е, че поради многото разновидности разновидността Омикрон може да се предава по-лесно и да се окаже устойчив против имунизациите. Това обаче още не е доказано.

Наскоро шефът на немския производител на ваксини BioNTech Угур Шахин увери, че наличните препарати против Ковид-19 пазят от тежко протичане на заболяването и при положение на заразяване с Омикрон или друга разновидност на вируса. Омикрон не е първата разновидност на Ковид-19, която се е появявала, напомни Шахин.

В BioNTech са оптимисти, в Moderna – не толкоз

Компанията на Угур Шахин и брачната половинка му Йозлем Тюреджи към този момент организира лабораторни проби на новия вид и работи върху модифицирана ваксина, в случай че се наложи използването на такава. Първите резултати от проучванията, които започнаха предишния четвъртък, към момента не са налични, споделя шефът на BioNTech. Никой не би трябвало да изпуска нервите си поради Омикрон, в този момент е значимо да предложим на всички бустерни имунизации допустимо най-бързо, съобщи Шахин в изявление за „ Уолстрийт джърнъл “.

Омикрон може да докара до растеж на инфекциите, само че препаратът на BioNTech и Pfizer към този момент е потвърдил успеваемостта си и при други разновидности на Ковид-19. Далеч по-скептичните изявления на шефа на Moderna Стефан Бансел във връзка с Омикрон се отразиха съществено на борсата при започване на предходната седмица. Пред „ Файненшъл таймс “ той съобщи, че Омикрон ще сътвори проблеми за към този момент съществуващите ваксини и ще отнеме време, до момента в който към този момент наличните препарати бъдат приспособени към новия вид.

Ваксините предизвикат два защитни механизма

Пред „ Уолстрийт джърнъл “ Шахин изясни, че след имунизация организмът създава антитела и Т-клетки, които обезпечават имунната отбрана. И даже новите разновидности да са в положение да заблудят антителата, Т-клетките не престават да обезпечават отбрана от тежко протичане на болестта. Едва ли е допустимо един вид да заобиколи и двата защитни механизма.

И американски специалисти, като имунолога и консултант на президента Антъни Фаучи, от дни акцентират, че съществуващите имунизации до известна степен ще предпазят от съществени болести и гибел, даже и при съществуването на нов вид. Засега обаче не е ясно какъв брой по-малък ще бъде защитният им резултат, призна Фаучи във вторник. В момента се организират съответните проби.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР