Модерното лечение на инсултите у нас се е удвоило за

...
Модерното лечение на инсултите у нас се е удвоило за
Коментари Харесай

Модерното лечение на инсултите у нас се е удвоило за 3 години

Модерното лекуване на инсултите у нас се е удвоило за миналите три години, пораства и броят на лечебните заведения, в които то се ползва, макар измененията във финансирането от страна на здравната каса.

Това демонстрират данните за 2019 година от “Индекс на лечебните заведения “ в региона на неврологията. “Индекс на лечебните заведения " е взаимна самодейност на “Галъп интернешънъл " и профилирания уебсайт Clinica.bg и употребява данни на Националната здравноосигурителна каса.

Общо 51 614 са били случаите на исхемични инсулти в страната през миналата година, за които здравната каса е заплатила. За съпоставяне през 2018 година са били 51 982. Лечение на инсулт се е прилагало в 132 лечебни заведения при 130 през миналата година. Броят на исхемичните инсулти, които са били лекувани посредством тромболиза, е повишен доста – от 787 през 2018 година на 1152 през 2019 година На процедура броят им е два пъти по-голям спрямо 2017 година, когато в страната са осъществени едвам 428 тромболизи, демонстрират данните.

За поредна година се усилва и броят на лечебните заведения, в които се ползва модерният способ – от 42 през 2018 година на 48 през предходната година. Сред новите лечебни заведения са УМБАЛ-Бургас, МБАЛ-Пазарджик, Министерство на вътрешните работи болница, МБАЛ “Рахила Ангелова “ в Перник и МБАЛ “Св. Ив. Рилски “ в Г. Оряховица.

Безспорен водач в тази активност за поредна година е някогашната окръжна болница “Св. Анна " в София, където са осъществени 342 или повече от 1/4 от всички тромболизи в България през 2019, както и 26.28% от всички лекувани исхемични инсулти в болничното заведение при приблизително 2.23% за България. Сред останалите клиники в топ 10 по брой тромболизи остават “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда “ и “Св. Марина “ - Варна, регионалните лечебни заведения в Силистра, Търговище, Националната кардиологична болница, МБАЛ “Св. Пантелеймон “. Към тях обаче за първи път се причисляват “Пирогов”, “Софиямед” и многопрофилната болница “Д-р Ст. Черкезов “ във Велико Търново.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР