Модернизирането на съществуващите ТЕЦ е цел на все повече енергийни

...
Коментари Харесай

Австралийци разработват уникална еко-инсталация за ТЕЦ


Модернизирането на съществуващите Топлоелектрическа централа е цел на от ден на ден енергийни компании
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Австралия финансира план на локалната компания MGA Thermal за основаване на първообраз на неповторимо оборудване за предпазване на топлота, което е по едно и също време и парогенератор с потенциал 5 MWh.
още по темата
Централата ще акумулира топлота от възобновими енергийни източници, което ще разреши привеждане към зелена технологии на отоплението на пространства, производството на топлинна сила за промишлени потребности и аварийното произвеждане на електрическа енергия. Технологията се основава на “тухли”, направени от необикновена сплав.

Сплавта на MGA Thermal съставлява “кекс с късчета шоколад”. Матричната рамка, която постоянно остава твърда, съдържа метал с по-ниска точка на размразяване. Енергията, генерирана от възобновими източници, се преобразува в топлота и се употребява за стопяване на метала в рамката. По този метод силата се съхранява посредством физическия развой на прекосяване на материята в друго агрегатно положение. Последващото освобождение на сила поражда по време на противоположната промяна при изстудяване на стопилката.

Уникалността на създаването е, че комбинира “тухли” за предпазване на топлота със система за генериране на пара за спомагателни потребности – отопление или произвеждане на електрическа енергия благодарение на стандартни парни турбини. Този метод ще разреши рационализация на съществуващите Топлоелектрическа централа и отоплителни централи, които работят на изкопаеми горива. Срокът на употреба на топлоакумулаторите доближава 30 години.

В завода на компанията в Томаго ще бъде основан първообраз на топлоакумулираща и парогенерираща апаратура с потенциал 5 MWh и мощ 500 kW, заяви NewAtlas. Очакваният бюджет за създаване на пилотна апаратура е 2,85 милиона $, от които 1,27 милиона дава Австралийската организация за възобновима сила (ARENA).

Съоръженията за предпазване на топлота, захранвани от възобновими енергийни източници, съставляват интерес в доста страни. Например във Финландия за това се употребява елементарен пясък, а инсталациите в Съединени американски щати разчитат на графитни тухли.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР