Модерен СПА център да бъде изграден в северното крило на

...
Модерен СПА център да бъде изграден в северното крило на
Коментари Харесай

Главният архитект предлага минералните бани в София да бъдат възстановени

Модерен СПА център да бъде построен в северното крило на Централната баня в София, възобновяване на балнеоложките центрове в " Овча купел ", " Горна баня ", Банкя и построяването на напълно нови бани в подножията на Стара планина, Витоша и Северния парк. Това са част от предложенията в отчет, който през днешния ден основният проектант Здравко Здравков внесе в Столичния общински съвет.

Сградата на Централната минерална баня в София е открита през 1913 година, като изворите й са се употребявали до 1986 година, когато е затворена. През 2014 година завърши ремонт на част от постройката, която беше превърната в експозиционна част на " Музея за история на София ". Още тогава от Столичната община дадоха заричане, че севеното крило ще бъде възобновено и там ще бъде построен СПА център, който да употребява залежите на минерална вода.

Сега, четири години по-късно, Здравко Здравков предлага на общинския съвет " Програма за оползотворяване на хидротермалните запаси от минерални води на територията на Столичната община ". Тя се състои от 9 ограничения, една от които е построяването на СПА център в северното крило на Централната баня.Програмата е ориентирана към потреблението на минералните извори в центъра на София, кварталите " Лозенец ", " Панчерево ", " Надежа ", " Свобода ", " Овча купел ", " Баталова воденица " при парк " Възраждане " и планинското село " Железница ".

Главният проектант на София предлага изцяло нови балнеолечебни центрове да бъдат построени сред селата в софийска област " Локорско " и " Войнеговци ", както и в южното подножие на Витоша при кварталите " Симеоново ", " Бояна " и " Панчарево ". В градската част нови места за потребление на минералните извори ще бъдат построени в Северния парк и при стадион " Локомотив ". Здравков предлага да бъдат възобновени и съществуващите минерални бани в Панчарево, " Овча купел " и " Горна баня ".

Балнеоложкият център в " Банкя " също би трябвало да бъде възобновен. В края на април Столичният общински съвет одобри да разгласи търг, с който да се откри вложител, който да построи хотел зад постройката на банята. Наддаването ще стартира от 10 млн. лв., като всички средства ще бъдат употребявани за реставрацията на 106-годишната постройка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР