Модели на промените в атлантическите течения през последните десетилетия позволиха

...
Модели на промените в атлантическите течения през последните десетилетия позволиха
Коментари Харесай

Учени алармират: Пригответе се за най-лошото! Големият потоп наближава

Модели на измененията в атлантическите течения през последните десетилетия разрешиха на интернационална група учени да изчислят с каква скорост се надигат равнищата на международния океан. Според експертите до 100 години водата ще изяде огромна част от териториите на някои от най-големите морски страни. С хипотетичното усилване на световното стопляне се усилват и подводните течения в Атлантическия и Северния ледовит океан, съобщи Utro.ru, представено от obekti.bg.

Така се трансформира преразпределението на водите, което форсира темпото на настъпващите към бреговете водни масиви, считат откриватели от Севилския университет. Колкото по-топъл е въздухът над океаните, считат те, толкоз по на юг отиват подводните течения. Паралелно с това се ускорява и тяхната скорост. На всичкото от горната страна, " мигриращия " на север Гълфстрийм единствено ускорява този резултат. Прогнозата на учените е тревожна. До края на този век по-голямата част от Исландия, на практика цялата Шотландия и доста от северните острови ще се окажат под водата.

Наводнения заплашват и Дания и Холандия. Захлаждането на Гълфстрийм ще наруши температурния баланс в северните ширини и на останалите незасегнати от вълните територии на Англия, Ирландия и частично Канада просто няма да може да се живее. Топенето на южните ледници пък заплашва безусловно всички островни страни в Тихия и Индийския океан. Някои учени дори приканват хората от тези народи да се подготвят за най-лошото. Така, съгласно оценката на откриватели от университета в Торонто, до 2110 година равнището на Атлантическия океан край Ню Йорк може да се надигне с 1,3 до 1,5 метра спрямо днешното. Това ще бъде разследване от мощен гравитационен резултат, възникваш при топенето на огромни полярни ледници.

При това канадските учени считат, че южното полукълбо на планетата би трябвало да се подготви за повишение на морските равнища не с 1-2, а с цели 5-6 метра! За последните 500 хиляди години Земята е претърпяла четири климатични пика. Преди към 20 хиляди години планетата минава през последния си към този момент ледников интервал. Испански океанолози пресметнаха, че в този миг в Атлантическия океан на практика не е имало мощни океански течения. Подводните потоци са се движели основно в северните региони на международния океан. С повишението на атмосферната температура обаче теченията интензивно почнали да се местят на юг. Компютърен модел на днешните климатични промени демонстрира, че и през днешния ден в моретата може да се случи същото.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР