Модел на високоскоростен влак на Alstom. © Gonzalo Fuentes Още

...
Модел на високоскоростен влак на Alstom. © Gonzalo Fuentes Още
Коментари Харесай

Франция подкрепи сделката между Alstom и жп поделението на Siemens

Модел на високоскоростен трен на Alstom.

© Gonzalo Fuentes Още по тематиката
Да заобиколим Босфора

Изграждането на мултимодален транспортен кулоар сред България и Гърция на този стадий е единствено политическо желание
15 сеп 2017
Джеф Имелт се отдръпва след 16 години отпред на General Electric

Джон Фланери ще наследи популярния управител като изпълнителен шеф на американската корпорация
12 юни 2017
Столична община купува 13 нови трамвая за 61 млн. лева

Те ще се движат по линия 5 в столицата
14 фев 2017
Един любим за стотици жп милиони

Големите контракти за поправки на държавното НКЖИ изтекоха. От общо 384 млн. лева за 4 години към две трети, са отишли към сдружения, свързани с Пеевски
27 яну 2017

Съвместната компания за произвеждане на жп съоръжение се чака да има годишни доходи от 16 милиарда евро Френското държавно управление е одобрило сливането сред локалния производител на високоскоростни влакове Alstom и железопътното поделение на немския конгломерат Siemens, оповестява Financial Times (FT). Според източници на медията, осведомени с изискванията по договарянията, Siemens ще има 50% от новосъздадената взаимна компания.

Промяната във френската настройка

Осъществяването на договорката сред Alstom и Siemens е сигнал за смяна в настроенията на френското държавно управление, което до момента макар участието на страната в Европейския съюз се отнасяше скептично към утвърждението на покупко-продажби с задгранични компании, засягащи значими за страната активи, измежду които явно е и Alstom. Промяната е въодушевена от все по-активната интервенция на френския президент Еманюел Макрон в промишлеността на страната.

С обща стойност на активите си от над 37 милиарда $ Alstom е извънредно скъпа за френската страна. Компанията създава и доставя огромна част от влаковите композиции за френските високоскоростни железници TGV (Train à Grande Vitesse), един от желаните транспортни способи в страната. Според една от клаузите по договорката обаче френското държавно управление няма да упражни правото си да придобие 20-те % на френската строителна група Bouygues в Alstom, с което ще може да блокира сливането. Подобна опция за интервенция на държавното управление съществува, откакто през 2014 година, съвсем по едно и също време с придобиването на Alstom от General Electric, френският министър на индустриалното обновяване Арно Монтебург вкара декрет, наименуван décret Alstom или décret Montebourg, който обезпечава правото на френската страна да наложи несъгласие върху придобиванията от задгранични компании на активи в областта на енергетиката, водоснабдяването, превоза, телекомуникациите и публичното здраве. В свое изказване министърът, предходник на Макрон, който е и един от огромните му критици, изяснява, че декретът пази стратегическите ползи на Франция и съставлява завършек на политиката на laissez-faire.

Сделката

Понастоящем обаче, поощрено от политиката на Макрон, сливането е от изключителна значимост за удържането на позицията на европейските компании на европейския пазар, който все по-често се обръща към Китай. Чрез обединяването на двете компании, наподобява, от Siemens и Alstom се надяват по-добре да се опълчват на китайския железопътен колос CRRC, който съгласно някои влага до 7 пъти повече средства в нововъведения от самата Alstom, с помощта на което доста разшири пазарния си дял в Европа през последните години.

" След основаването на китайския железопътен колос CRRC през 2015 година, Siemens натъртва все по-активно върху нуждата от консолидация на европейските компании в бранша ", изяснява Джеймс Стетлер от Barclays, представен от Financial Times.

Според източници на FT Siemens ще има 50% от взаимната компания, която се чака да осъществя доходи от над 16 милиарда евро годишно. От Alstom, Siemens и Франция са отказали да разясняват информацията на изданието, откакто Анри Пупар-Лафарж, основен изпълнителен шеф на Alstom, уведоми френските управляващи, че възнамерява да инициира договаряния за обединение сред двете компании. Според английския вестник от Париж са си сътрудничили с немското държавно управление и са получили гаранция от Siemens, че индустриалните мощности на Alstom, измежду които и историческата фабрика в Белфорт, няма да бъдат затворени в рамките най-малко на четири години. От обединяването възнамеряват Пупар-Лафарж да оглави новата компания, която ще остане листната на борсата в Париж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР