Мобилното приложение е налично в App store и дава възможност

...
Мобилното приложение е налично в App store и дава възможност
Коментари Харесай

Жертвите на домашно насилие ще получат подкрепата на държавата с ново приложение Помогни ми

Мобилното приложение е налично в App store и дава опция жителите да получават бързо и елементарно информация за обсега на правна помощ у нас, стъпките, които би трябвало да подхващат за отбрана на своите права и контакти с институциите и организациите, ангажирани с поддръжка на потърпевши от домашно принуждение и принуждение учредено на пола.

В него има телефони, имейли и адреси на всички институции, с които жертвите на домашно принуждение могат да се свържат. Те могат да получат и безвъзмездна правна помощ и информация за правата, които имат.

Снимка: БТА

" Това приложение изпреварва работата по координационния механизъм, който обгръща всички институции, отговарящи за отбраната и предварителната защита от домашно принуждение. Този механизъм ще бъде подготвен безусловно до края на годината ", заяви още правосъдният министър. То е създадено по план на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.1.

Снимка: БТА

В представянето на " Помогни ми " участваха още вицепремиерът Мария Габриел, вътрешният министър Калин Стоянов и ръководителят на НБПП Наталия Илиева.

" Повече от 16 години Министерството на вътрешните работи (МВР) е ангажирано и има водеща роля в предварителната защита на домашното принуждение и най-много в подобряването на междуинституционалното взаимоотношение и съдействието сред другите държавни институции и представителите на неправителствения бранш ", съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

" През всички тези години от страна на Министерство на вътрешните работи са предприемани дейни дейности за поощряване на лицата, претърпели домашно принуждение, да рапортуват на способените органи за случилото им се ", съобщи министърът. Той благодари на всички за ангажираността по тематиката за домашното принуждение и добави, че би трябвало да бъдат взети спомагателни ограничения, които да усъвършенстват взаимоотношението на междуинституционално равнище и неправителствените организации.

Подписаният меморандум през тази година за съдействие сред Министерство на вътрешните работи, Министерството на правораздаването, Националното бюро за правна помощ и адвокатските препоръки сътвори дейно съдействие сред институциите, разбирайки потребността от бърза и съответна интервенция при случаи на домашно принуждение, означи министър Стоянов.

" С мобилното приложение " Помогни ми " насочваме доста мощно обръщение , че в нашето общество няма място за принуждение под каквато и да е форма ", сподели вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

" Всички дружно би трябвало да дадем храброст на жертвите да приказват и да търсят помощ ", уточни вицепремиерът и благодари на Националното бюро за правна помощ и на " Информационно обслужване " за свършената работа по основаването на приложението. По думите й то дава доста храброст на жертвите да осъществят съвещания, в това число онлайн при непокътната анонимност. Апликацията дава явен сигнал за съгласуваност сред всички институции, районни центрове, спешни центрове.

Снимка: БТА

По думите на Габриел приложението е единствено още една стъпка напред и надалеч не изчерпва всичко належащо, което би трябвало да бъде направено за отбраната на жертвите на домашно принуждение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР