Мобилният телефон е нашата връзка със света. Днес е почти

...
Мобилният телефон е нашата връзка със света. Днес е почти
Коментари Харесай

11 важни правила, които е учтиво да се спазват, когато разговаряте по телефона

Мобилният телефон е нашата връзка със света. Днес е съвсем невероятно човек да няма телефон в себе си. Той улеснява живота на хората и им оказва помощ да бъдат намирани, без значение къде са.

Когато се появиха мобилните телефони, те бързо навлязоха в живота на всеки човек. В днешно време телефонът служи освен за диалози, а посредством него вършим и изпращаме фотоси, видеоклипове, пишем си през разнообразни приложения, изпращаме мейли, следим, четем и разясняваме в обществените мрежи и какво ли още не. Телефонът е нашият мини-компютър, посредством него може дори да работим отдалечено.

Но преди всичко телефонът служи най-вече за говорене, а връзката по телефон си има правила и етикети, които е добре да се съблюдават, с цел да покажем учтивостта и възпитанието си към индивида от отсрещната страна.

Често пъти е неприятно да се приказва, когато към нас има доста хора. Налага си да слушат нашия диалог, макар, че неведнъж не им е прелестно.

Прави доста неприятно усещане, когато телефонът звъни мощно, а индивидът подвига и стартира да води дълъг и неправилен диалог. Това нервира близките и оставя в тях неприятно усещане.

Затова в този момент е време е да научите кои са значимите правила, когато разговаряте по телефон с познати или непознати.

1. Този, който е звъннал пръв е, добре да приключи диалога

Ако сте индивидът, който е потърсил другия, първо е добре да разберете дали е комфортно търсеният от вас да приказва. Ако усетите, че се намира в неуместно място, най-добре да се извините и да му кажете, че ще звъннете по-късно. След което е добре бързо да му пандизите. Бъдете къси и вежливи.

Възможно е събеседникът ви да чака някакъв значим диалог или да влиза в среща. Затова въпросът дали може да беседва е добре постоянно да му се задава, изключително в случай че е в работно време.

2. Не му звънете когато и да е

Помислете какъв брой е часът, преди да звъннете на някого. Не е комфортно да се звънни рано заран, изключително в почивни дни. Изчакайте да мине 9 часа и тогава наберете номера, който желаете.

Вечер след 22.00 часа също не е комфортно да звъните. Ако толкоз желаете да чуете някого, само че се съмнявате дали е безсънен, можете първо да му пишете известие или да употребявате някой чат. 

Когато уцелите някой да вечеря, би трябвало бързо да му се извините и в бъдеще да избягвате този час на позвъняване. Ако не ви е незабавно ще имате задоволително време да го чуете в някакъв различен час. Не е добре да прекъсвате фамилната му вечеря.

3. Когато звъните на някого, който не знае вашия номер, е добре незабавно да му се визиите

" Здравейте, Стефан е на телефона " - изречение, което ще спести всевъзможни неудобства, в случай че другият не е сигурен кой го търси и в случай че не е вкарал номера му в указателя на телефона си.

4. Не се хранете, до момента в който говорите

Дъвченето по телефона се усеща от другия човек и не е прелестно, тъй като е симптом на пренебрежение. Изяжте си залъка, преглътнете и тогава говорете. Изплюйте краткотрайно дъвката и говорете с явен и изразителен глас. На никого не е прелестно да чува мляскане, пиянство на някаква течност или дърпане на цигара.

5. Когато сгрешите номера, не прекъсвайте безмълвно връзката

Ако разберете, че този, който е вдигнал слушалката не е индивидът, който търсите, не му затваряйте непосредствено, а просто му се извинете. Иначе рискувате той да стартира да ви връща позвъняванията и да ви пита за какво го търсите, а това ще докара до ненужни досадни обстановки.

6. Спрете да спорите и прекратете сериозните полемики по телефона

Ако имате значими и наболели проблеми, те не се вземат решение по телефона. Добре е да се видите онлайн, стига това да е допустимо. Ако сте от други градове и страни, избягвайте споровете по телефона, тъй като те се предизвикат доста по-лесно и може да се скарате с индивида. Ако усещате, че се ядосате, намерете метод да прекратите диалога и да се обадите на своя събеседник на другия ден или по-късно.
 Изследване намира директна връзка сред потреблението на мобилен телефон и туморите Изследване намира директна връзка сред потреблението на мобилен телефон и туморите
Ново проучване на Университета в Бъркли обрисува мощна връзка сред радиацията на мобилния телефон и туморите, изключително в мозъка, съобщ...

7. Говорете малко и безшумно, когато сте на публични места

Не е нужно всички хора да схващат какви персонални проблеми ви тревожат. Не въвличайте в диалога си никого - директно или индиректно. Не е учтиво да си търсите съзнателно аудитория, която да слуша вашите прекарвания. Това нервира близките и е демонстрация на неприятно образование и пренебрежение. Водете персонално сходен вид диалог.

8. Не водете персонални диалози от длъжностен телефон

Не смесвайте служебното с персоналното. Може някой да върне диалог на служебния ви телефон, а той да не е у вас, а във ваш сътрудник или началник. Ще изпаднете в неуместна обстановка.

9. Не обсъждайте индивида, който ви звъни
 Японски град ще забрани потреблението на мобилни телефони от пешеходците по време на придвижване Японски град ще забрани потреблението на мобилни телефони от пешеходците по време на придвижване
Това е картина, повтаряща се по целия свят: пешеходците са залепили лицата за телефоните си, до момента в който вървят, сблъсквайки се с други хора...

Ако не търсят вас, не е етично да извикате индивида, за който е позвъняването. Поставете телефона на масата и идете персонално при индивида, който е издирван. Не коментирайте нищо, тъй като в слушалката всичко се чува, въпреки и да сте отдалечени от нея.

10. Не стартирайте диалога с питането " Кой я търси/кой го търси "

Когато вдигнете, първо кажете, че този човек отсъства и чак тогава можете да попитате кой го/я търси. В противоположен случай от отсрещната страна може да си помислят, че криете индивида, а това ще докара до проблематична обстановка за всички.

11. Изключвайте телефона си, когато сте на конференция, в черква, на спектакъл, кино и други сходни места

Ако въпреки всичко чакате значим диалог, може да сложите телефона си на осцилация и да излезете, щом някой ви позвъни. А когато сте в превоза или в офис с доста сътрудници, просто намалете звука на телефона до най-малко, с цел да не тормози останалите хора.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР