Мобилните разговори в роуминг в ЕС на цената на националните

...
Мобилните разговори в роуминг в ЕС на цената на националните
Коментари Харесай

Евтиният роуминг в ЕС остава до 2032 г.

Мобилните диалози в роуминг в Европейски Съюз на цената на националните ще могат да бъдат продължени за още 10 г. За това се договориха рано тази заран Европейският парламент и страните членки, показани от Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Съгласно съглашението, което би трябвало да бъде публично доказано от евроинституциите, предвижда премахването на спомагателните такси за роуминг , което беше въведено в Европейски Съюз през 2017 година, да продължи доникъде на 2032 година

Гражданите ще имат право на същото качество и скорост на мобилна връзка в чужбина като вкъщи. Доставчиците на роуминг ще бъдат задължени да оферират същото качество на роуминг услугите като тези, предлагани в страната, в случай че същите условия са налични в мрежата в посещаващата страна. Това значи, че за първи път операторите няма да могат да понижават качеството на роуминг услугите да вземем за пример посредством превключване на връзката от 4G към 3G.

Пътуващите ще имат достъп до незабавни услуги без спомагателна такса - без значение дали посредством позвъняване или текстово известие, в това число предаване на информация за местоположението на обаждащия се, заяви Европейският парламент. Операторите ще би трябвало да дават и информация за европейския номер за незабавни повиквания 112 при логването в тяхната мрежа.

Споразумението задължава Европейската комисия да проучва пазарите на мобилни услуги и да реши дали е належащо да се понижи в допълнение горния предел на цената на роуминг а, която в този момент е до 19 евроцента на минута.

Цените за роуминг на едро - ценовите оператори се таксуват взаимно, когато клиентите им употребяват други мрежи при роуминг в Европейски Съюз, ще бъдат лимитирани до 2 евро за гигабайт (Gb) от 2022 г. Таваните за роуминг на едро не могат да се надвишават, в случай че потребителите надвишават своите договорни предели при роуминг.

Регламентът за роуминг откри правилото Roam-Like-At-Home (роминг като у дома) вкара преустановяване на спомагателните такси за роуминг на дребно в Европейски Съюз от 15 юни 2017 година Той изтича на 30 юни 2022 година и до тогава би трябвало да бъде сменен от ново съглашение, напомня „ Дневник “.

Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз заяви, че посланиците на страните членки ще одобрят съглашението на 15 декември, след което то ще може да бъде гласувано от министрите. Европарламентът е насрочил гласоподаване в комисията за индустрия още на идващото си съвещание, само че към този момент няма дата за окончателното приемане на новите условия, което евентуално няма да е преди средата на януари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР