Мобилните пунктове за COVID-19 пред болниците в страната започват работа.

...
Мобилните пунктове за COVID-19 пред болниците в страната започват работа.
Коментари Харесай

Мобилните пунктове за COVID-19 пред болниците започват работа

Мобилните пунктове за COVID-19 пред лечебните заведения в страната стартират работа. От през днешния ден пред всички държавни здравни заведения би трябвало да отворят порти по този начин наречените фургони за тестване. До тази мярка се стигна след заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов преди дни. Целта е да се уточни кой пациент е за хоспитализация и кой може да се лекува в домашни условия. Такива пунктове има към този момент пред " Пирогов ", Александровска болница и други лечебни заведения. Как работят пунктовете и по какъв начин ще бъдат тествани пациентите със подозрение за ковид? 

" Идеята на фургоните е още на вратата на всяко лечебно заведение да съумяваме да отсеем пациентите с остри респираторни болести от тези, които са съмнителни за ковид. Опитваме се по обикновен метод да разпознаем рисковите пациенти, които ще продължат лекуването си в болница ", уточни началникът на Спешното поделение в УМБАЛ " Александровска "  д-р Николай Хубанов пред.

Той изясни разликата сред антигенния и до момента потребления бърз тест. " Досега употребените, които бяха с малко по-ниска специфика и сензитивност, разпознават антитела против вируса. Антигенните се оказаха доста по-добри и времето за различаване е към 15 мин ", добави Хубанов.

Пред Пета МБАЛ-София също има подложен пункт. Директорът на болничното заведение доктор Борил Петров изясни пред, че пунктът ще работи с 24-часов режим.

" Колегите, които са в приемния незабавен кабинет, когато преценяват, че пациентът има съмнителни признаци, ще бъде преглеждан в този пункт. Целта е да не се смесват потоците с другите пациенти, и несъмнено, с личния състав. Екипът ще реши след прегледа дали би трябвало да се направи бърз антигенен тест, защото той е най-точен, когато пациентът има признаци ", сподели доктор Петров.

PCR проби в този пункт няма да се вършат, посочи шефът. Ако антигенният тест е позитивен, пациентът ще се насочва към персоналния доктор, където ще им бъдат давани посоки за за PCR-тестове. Прегледите ще се правят от един екип от доктор и сестра. Според доктор Петров, се улеснява тестването с тези пунктове, както и цялата процедура по приемането на пациентите, изключително на хората със съмнителни признаци за коронавирусна зараза. По думите му, в COVID-отделението на Пета МБАЛ-София няма свободни места, всички 37 кревати са заети.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР