Мобилните приложения са се превърнали в инструмент, който използваме ежедневно

...
Мобилните приложения са се превърнали в инструмент, който използваме ежедневно
Коментари Харесай

Как да избягваме измами в мобилните приложения

Мобилните приложения са се трансформирали в инструмент, който използваме всекидневно без да осъзнаваме или да обръщаме огромно внимание. Според изследване на DataProt, потребителите имат приблизително по 80 конфигурирани мобилни приложения в телефоните си.

Друг разбор на BuildFire регистрира, че средностатистическият консуматор употребява по 9 разнообразни приложения дневно и по 30 на месец. Това е бизнес за над 200 милиарда $ годишно, като ползата към мобилните приложения продължава да пораства. А с това и желанието на хакерите да се възползват от това по най-различни способи.

И има от ден на ден разновидности, които хакерите ползват, с цел да нападат потребителите през мобилните приложения, отбелязва GizChina. Най-популярните са подправени приложения – клонинги на известни стратегии и игри, в това число такива, които са платени, само че пък внезапно се оферират с нова, безвъзмездна версия. Също по този начин хакерите се пробват да крадат данни през приложенията и да карат потребителите да споделят финансова и друга информация.

Затова е добре да се съблюдават няколко семпли правила, които ще оказват помощ за понижаване на риска от машинация през мобилно приложение и за забелязването на сходни опити. Първо е да се изтеглят приложения единствено от публични онлайн магазини. Такива са Apple App Store за iPhone, Гугъл Play Store за Android, Samsung Store за Samsung устройства, Huawei AppGallery за смарт телефоните на Huawei и други

След това би трябвало да се обръща внимание за достоверността на приложението. Понякога даже и в формалните магазини може да се прокрадне безапелационен клонинг на обещано известно приложение. Например с малко по-различно име и икона. Затова би трябвало да се ревизира и кой е създател на приложението. Може да се огледа и рейтингът, ревютата и източникът на програмата.

Понякога хакерите се пробват да разпространяват подправените си приложения посредством реклами и известия в обществените мрежи, по имейл и даже през чат приложения и SMS. Например може да се показват за създателя на приложението и да кажат, че дават специфичен код за отстъпка от приложението или играта, в случай че се кликне на даден линк. Това съвсем постоянно е опит за машинация, изключително в случай че преди този момент човек в никакъв случай не е конфигурирал или употребявал даденото приложение или игра и няма регистрация.

Ако първичните инспекции не демонстрират нищо подозрително и решите да инсталирате приложението, обърнете внимание и на това достъп до какви позволения желае. Те би трябвало да са в границите на нужните за естественото действие на програмата, само че не повече. Например читател за електронни книги няма причина да желае достъп до контактите и местоположението ви.

Също по този начин използвайте спомагателни функционалности за сигурност и отбрана. Например активирайте двуфакторната автентикация, за приложенията и услугите, които я поддържат. Това ще затрудни хакерите даже и да съумеят да конфигурират зловредно приложение.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР