Мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори предоставиха над 8000

...
Мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори предоставиха над 8000
Коментари Харесай

За 4 години: 8000 безплатни правни консултации, 600 от тях по случаи на домашно насилие

Мобилни екипи от юристи и ромски посредници предоставиха над 8000 безвъзмездни правни съвещания на хора под прага на беднотия, като 600 от тях са свързани с проблеми на домашно принуждение, а над 500 от тях са за дами и деца. Това е единствено част от равносметката на осъществената работа в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна по план на Националното бюро за правна помощ (НБПП), финансиран от Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2014-2021.

Особен акцент в плана, траял 4 година, е влизането на юристи и ромски посредници в ромските квартали и консултирането на потърпевши на място. Общността стартира да става сензитивна към казуса на домашното принуждение, случи се немислимото - дами да се престрашат да споделят за това, безапелационни бяха ромските посредници, работили в трите областите. Благодарение на правните препоръки доста майки съумяха да се съберат с децата си, споделиха още посредниците. „ При разлъка на родители, които нямат брак, в много случаи децата остават при бащите и се отглеждат от бабите. Това е тежко и незаслужено както за децата, по този начин и за техните майки ", сподели ромският посредник Атанас Атанасов.

В рамките на плана са минали образование 300 юристи по стратегия за отбрана от домашно принуждение и дискриминация, направена взаимно с Норвежката правосъдна администрация. Разработено е и мобилното приложение „ Помогни ми ", в което потърпевшите могат да намерят контактите на институциите, ангажирани със отбрана от принуждение, посочи ръководителят на плана адв. Диляна Гитева.

На заключителната конференция през днешния ден участваха още ръководителят на програмния оператор на стратегия „ Правосъдие " на НФМ Борислав Ганчев (началник на кабинета на министъра на правосъдието), зам.-министрите Юлия Ковачева и Емил Дечев, ръководителят на НБПП Наталия Илиева, националният координатор по въпросите за домашното принуждение към Министерство на вътрешните работи Зорница Шуманова, юристи, посетители от Норвегия.

„ Впечатлен съм от фокуса, който е върху потърпевши от домашно принуждение, принуждение, учредено на сексуален симптом и деца в риск. Изключително достижение е, че на място юристи и ромски посредници дружно дават правна помощ на потърпевшите. Това е образец за съдействие сред държавно управление, неправителствен бранш и адвокатурата ", сподели Борислав Ганчев.

„ Захванали сте се с сложната задача да решавате проблеми, съществуващи от дълго време, това е сизифовска работа, която ще трае дълго ", означи зам.-министър Дечев и призна, че огромното предизвикателство е тази активност да продължи.

Наталия Илиева дефинира подписаният през март м.г. меморандум за съдействие сред Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешните работи, адвокатски колегии, като основен инструмент на национално равнище. По силата на съглашението през днешния ден се дава правна помощ на място в 22 районни центрове.

Оказването на помощ на нуждаещите се на място е от извънредно значение за достъпа до правораздаване ", съобщи Ника ван де Берг, координатор на плана от Норвежката правосъдна администрация.

По време на конференцията се роди концепцията да бъде направено предложение страната да сътвори национална мрежа на правните ромски посредници, тъй че да има такива във всички 28 общини.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР