Мобилизацията на протестиращите в Сърбия не отслабва вече девети ден.

...
Мобилизацията на протестиращите в Сърбия не отслабва вече девети ден.
Коментари Харесай

Девети ден недоволство в Сърбия: Опозицията ще бойкотира нов частичен вот

Мобилизацията на протестиращите в Сърбия не отслабва към този момент девети ден. Искането е за отменяне на изборните резултати от 17 декември, които отредиха победа на Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич. Опозицията разгласи, че ще бойкотира новия непълен избор, плануван за 30 декември. Международни наблюдаващи оповестиха за нередности, а Русия упрекна Запада в опит за дестабилизация на балканската страна.



Хиляди сърби за поредна вечер се събират пред постройката на Централната изборна комисия. Ако няма смяна, блокадите ще обзет цялата страна, разгласи студентското придвижване " Борба ".

Никола Желич, протестиращ: " Наш дълг е да не се отхвърляме. Иначе в никакъв случай няма да се отървем от това държавно управление или някой, който си мисли, че може да пристигна на власт и да краде избори. "

Сръбската съпротива разгласи, че ще блокира новия избор, плануван за 30 декември в 30 от 8000 изборни секции в страната с аргумента, че това не е задоволително, с цел да одобри резултатите от парламентарните избори от 17 декември. Опозицията счита, че успеха ѝ е открадната в Белград и алармира, че сръбски гласоподаватели от прилежаща Босна и Херцеговина са получили позволение да гласоподават нелегално в столицата. Сърбите в чужбина имат право да вземат участие в парламентарни, само че не и в локални избори. Това важи даже за жителите на Босна и Херцеговина, които са с двойно поданство.



" Ще продължи един ден, три дни, 30 или 300, само че няма да признаем тази машинация, изборната воля на жителите на Белград би трябвало да бъде предпазена ", сподели Владимир Обрадович, претендент на опозицията в Белград.

Продължава гладната стачка на шестима представители на опозицията. Здравето на Мариника Тепич е влошено и тя е на системи, само че отхвърля да приключи митинга си. Единствено мисълта за личните й деца я кара да избухне в сълзи.

" Липсват ми децата, фамилията... Онзи ден за мен беше Коледа, само че не преставам да споделям на децата, че един ден няма да се срамят ", сподели Мариника Тепич, водач на опозицията.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Международни наблюдаващи, в това число Организацията за сигурност и съдействие в Европа и Европейският парламент, оповестиха за нередности, пазаруване на гласове и фиктивни бюлетини в урните, както и че партията на президента Вучич е била облагодетелствана благодарение на пристрастни медии. Вучич отхвърля обвиняванията, а съгласно Русия Западът се пробва да дестабилизира Сърбия поради отхвърли ѝ да наложи наказания против Москва поради войната в Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР