Мнозинството в съвета на град Минеаполис обеща да разпусне местната

...
Мнозинството в съвета на град Минеаполис обеща да разпусне местната
Коментари Харесай

Градският съвет на Минеаполис разпуска полицията

Мнозинството в съвета на град Минеаполис даде обещание да разпусне локалната полиция - сериозна промяна на фона на националните митинги в резултат на гибелта на Джордж Флойд през май, осведоми Би Би Си.
 Нови правила за полицията в Минеаполис
Нови правила за полицията в Минеаполис

Градският съвет забрани техниките на душене

Деветима от 13-те съветници оповестиха " нов модел на социална сигурност " , който ще бъде основан в града, където полицията е упреквана в расизъм.

По-рано кметът Джейкъб Фрай се разгласи срещу промяната, с което си завоюва освиркванията на протестиращите.

Активистите, които от години се борят за такава смяна, дефинираха развиването като повратен миг.

Смъртта на Флойд в ръцете на полицията провокира всеобщи митинги против расизма и полицейския произвол. Наложените спомагателни ограничения за запазване на публичния ред в страната бяха анулирани през вчерашния ден след усмиряване на обстановката.
 Мит Ромни поддържа митингите против расизма в Съединени американски щати
Мит Ромни поддържа митингите против расизма в Съединени американски щати

Първият републикански сенатор с такава демонстрация

Днес хиляди хора се чакат да се съберат за поклонение пред тленните остатъци на Флойд в Хюстън, родния му град в Тексас. Погребението е планувано за вторник.

Председателят на съвета Лиса Бендър разгласи, че ще гласоподават промяна, тъй като " съществуващата полицейска система и система за социална сигурност не поддържат нашите общности в сигурност ".

Бендър добави, че ще обсъдят детайлностите на проекта за промяна и акцентира, че ще се опита да пренасочи финансирането за полицията към тактики за запазване на публичния ред.

Градският съвет към този момент гласоподава редица промени в правоприлагането, в това число забрани душенето и притискането на врата от чиновниците на реда.

Протестите в Съединени американски щати започнаха в края на май след убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше арестуван по съмнение в потребление на подправена банкнота. Невъоръжен и прострян на земята с белезници, Флойд молеше чиновник на реда да му разреши да диша, до момента в който служителят на реда притискаше коляното си във врата му. Видео демонстрира по какъв начин Флойд се оплаква, че изпитва болежка и не може да диша. Малко по-късно умира.

Арестуваният служител на реда Дерек Шовин е упрекнат в ликвидиране. Именно Шовин държа коляното си върху врата на Флойд. Стана ясно Шовин получава по-тежко обвиняване - в ликвидиране втора степен. По-рано беше упрекнат в ликвидиране трета степен и непредумишлено ликвидиране втора степен. Други трима служители на реда също са с обвинявания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР