Мнозинството в парламента отхвърли на първо четене предложените от левицата

...
Мнозинството в парламента отхвърли на първо четене предложените от левицата
Коментари Харесай

Мнозинството в парламента отхвърли предложените от БСП промени в Закона за храните

Мнозинството в Народното събрание отхвърли на първо четене препоръчаните от левицата промени в Закона за храните, с които се вкарваше условие за наличие на пазара на български храни. "За " гласоподаваха 102-ма депутати от "БСП за България ", Движение за права и свободи и "Воля ", "против " бяха 19, а 90 се въздържаха.


Предвиждаше се промените да засягат търговски обекти или търговски вериги, които имат годишен оборот над 2 млн. лв.. Левицата оферираше да се вкара минимално условие за наличие от стокооборота на български артикули: пресни плодове и зеленчуци - 51 %, българско мляко и млечни артикули - 70 %, месо и месни артикули - 25 %, пилешко месо и артикули - 50 %, вино и спиртни питиета - 75 %. Според социалистите новата регулация щеше да даде на българските производители еднакъв късмет пред вносителите на хранителни артикули, огромна част от които се създават в страни със доста по-високи дотации. Измененията предвиждаха още нови условия при потреблението на понятието "българско " - единствено когато за продукта е употребена българска суровина.

В мнение по законопроекта от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ означават, че държавите-членки не могат да одобряват, нито да резервират национални ограничения, които основават спънки пред свободното придвижване на артикули, в това число да не водят до дискриминация във връзка с храни от други страни членки. От Министерство на земеделието и храните показват, че е създаден план на нов закон за храните, който е в развой на нотификация от Европейска комисия.

Председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев / "БСП за България "/ сподели, че законопроектът не е съвършен и предстои на съществени диспути, само че прикани да бъде признат на първо четене и по-късно единен с бъдещия законопроект на държавното управление.

От "БСП за България " приканиха за отбрана на българския производител. Искаме битка с монополите, сподели Драгомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 година в Триполи, Либия. Той е... към профила и изясни, че този законопроект предлага достъп до качествена българска храна.

Делян Добрев Делян Александров Добрев е роден в град Хасково. Той приключва висшето си... към профила /ГЕРБ/ разяснява, че в действителност в тази зала няма съперник на българския производител. Според него, в случай че законопроектът бъде модифициран сред първо и второ четене, ще остане единствено първият и последният параграф. По този законопроект имате негативни мнения от всички вероятни институции, в това число и от браншовите организации, означи той и добави, че съгласно месопреработвателите толкоз българско месо няма. От Министерството и браншовите организации ви споделят, че законопроектът ви ще докара до недостиг на артикули и по-високи цени, обърна се Добрев към левицата.

Жельо Бойчев / "БСП за България " /го репликира, че Съюз "Произведено в България " поддържа законопроекта. Няма страна от Европейски Съюз, която да не поддържа личното си произвеждане, означи той и даде образец с Румъния и Франция. Днес би трябвало да дадем доста явен сигнал за поддръжка на българските производители, които генерират и приход и претовареност в България, уточни Бойчев, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР