Мнозинството в Народното събрание окончателно реши да закрие Държавна агенция

...
Мнозинството в Народното събрание окончателно реши да закрие Държавна агенция
Коментари Харесай

Окончателно: Закриват Държавна агенция Електронно управление

Мнозинството в Народното събрание дефинитивно реши да закрие Държавна организация "Електронно ръководство " и да трансферира тази политика към отрасловия министър.
Със законодателните промени се разшириха пълномощията на министъра на електронното ръководство, който ще е ръководител на Съвета по киберсигурност и директно ще дава отговор за машините за гласоподаване.
Министърът на електронното ръководство ще ръководи и Дирекция "Информационни технологии ", която се трансферира от транспортното министерство към новото ведомство в структурата на Министерски съвет.
Министърът ще има редица пълномощия, като Министерството на електронното ръководство, взаимно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метеорология ще удостоверяват сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване по методика, която ще утвърждава министърът на електронното ръководство. Срещу тази корекция възразиха от Движение за права и свободи.
"Министър, който е от избрана политическа мощ, ще има въздействие и върху този развой. Да не забравяме, че министърът не е неутрален ", сподели депутатът Мюмюн Мюмюн.
ДПС и ГЕРБ възразиха Съвета по киберсигурност да се ръководи не от вицепремиер, както е до момента, а от министъра на електронното ръководство.
"Смятаме, че с тази смяна в някаква степен се неглижира киберсигурността и ролята на Съвета по киберсигурност ", сподели Михаил Илиев от ГЕРБ, настоявайки този текст да отпадне.
В отбрана на предлагането от болшинството прецизираха, че Съветът по киберсигурност е съвещателен, а не надзорен орган.
"Най-компетентният човек в страната по електронното ръководство, министърът на електронното ръководство, да може да взима верните решения и, надлежно, да рапортува на по-високо равнище ", съобщи депутатът от Политическа партия Стоил Стоилов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР