Мнозинството потребители не са склонни да плащат абонаментна такса за

...
Коментари Харесай

Дойде ли ерата на абонаментните коли


Мнозинството консуматори не са склонни да заплащат абонаментна такса за “отключване ” на функционалности в автомобила, които са въпрос на към този момент действителен хардуер (снимка: CC0 Public Domain)

Някои електрически автомобили на Mercedes-Benz ще изискват заплащане на абонамента такса, с цел да предложат цялостния набор от благоприятни условия, които са вградени в тях. Изглежда дръзкото решение е следващият полъх от цяла нова наклонност, която можем да чакаме да превземе автомобилния свят. Или пък не?


Обикновено, когато хората си купуват транспортно средство, те имат право на всички характерности, съдържащи се във возилото. Е, компанията Mercedes-Benz е решила да промени това. Тя изисква от купувачите да се записват за абонамент, в случай че желаят да „ отключат “ оптималната продуктивност на своите нови коли. Ако не заплащат, част от мощността остава „ заключена “.

Абонаментът, наименуван ‘Acceleration Increase’, усъвършенства ускорението на автомобила, като усилва неговата мощ и въртящ миг. Абонаментът коства 1200 $ годишно. В момента той е наличен за електрическите модели EQE, EQE SUV, EQS и EQS SUV. Оказва се обаче, че ускорението от 0 до 100 км/ч се усъвършенства с….. по-малко от една секунда.

Абонаментът е наличен посредством приложението Mercedes Me, което значи, че може да се добави след покупката. Производителят изясни, че подобренията в продуктивността се реализират посредством електронни средства, по-специално посредством контролиране на кривите на мощността и въртящия миг на електрическите мотори на автомобила.

Това обаче не е първият случай, когато авто-производител желае да продава „ екстра “ функционалности против в допълнение възнаграждение.

Потребителски отзив

На някои пазари Mercedes изисква годишен абонамент за отключването на по-усъвършенстваната система за ръководство на всички колела (AWD) при EQS – функционалност, която към този момент е общоприета в Съединени американски щати. По-усъвършенстваната система може да накланя задните колела до 10 градуса, в съпоставяне със общоприетата система, която ги накланя единствено на 4,5 градуса.

BMW също се опита да направи нещо сходно преди няколко месеца. Тогава компанията изиска абонаментна такса за функционалността за затопляне на седалките и кормилото. В резултат, производителят получи задоволително сигнали от недоволни клиенти, с цел да оправдае публично изказване в отбрана на абонамента.
още по темата
През 2021 Toyota изиска да ѝ се заплаща по няколко $ месечно за опцията за отдалечено пускане на мотора на колите.

Най-старият опит за таксуване от този тип в действителност е на Tesla от 2019 година, когато компанията разгласи доплащане за Model 3, с цел да може колата да ускорява…. с една секунда по-бързо.

Подобни бизнес-практики не се посрещат задушевно от обществеността. Потребителите са единомислещи, че става дума за заплащане за достъп до функционалности, вградени в автомобила, т.е. нещо, за което купувачът и без друго към този момент е платил.

Джак Маккеоун, президент на Асоциацията на шотландските създатели в автомобилни издания и авто редактор на вестник Courier в Дънди, сподели, че новата функционалност на Mercedes „ не е изненадваща, само че е сломяваща “.

„ Когато плащате месечен абонамент за телефон или за широколентов достъп, вие плащате на компанията да доставя и поддържа мрежа за данни “, сподели той. „ Mercedes ви моли да платите за хардуер, който към този момент е вграден в колата – и от който, допуска се, компанията към този момент е осъществила марж на облага, когато сте купили колата. Опитът да се извлекат още повече облаги от абонаментни услуги е тревожна наклонност и се надявам, че има противоположна реакция на потребителите против нея. “

Кога абонаментът има смисъл

Според болшинството пазарни наблюдаващи, ходът е следващият опит на автомобилните производители да събират повече пари от клиентите си. Видно е, че с изключение на Mercedes и други авто-производителите се пробват да оферират платени спомагателни функционалности като да вземем за пример отопляеми седалки или автоматизирани фарове – на база абонамент.

Но, по думите на редица анализатори, това е мотив да се намерения по кое време е целесъобразно да се приказва за абонамент за екстри. Например, даването на информация за трафика в действително време като услуга би изисквало компанията или сама да хоства услугата, или да заплаща на хостинг снабдител. В такива случаи спомагателната месечна такса за потребителите на данни за трафика може да да има смисъл.

В радара на законодателите

Усилията на автомобилните компании да намират мотиви да желаят абонамент не са останали незабелязани на регулаторно равнище. В Съединени американски щати двама членове на Общото заседание на Ню Джърси –  Пол Мориарти и Джо Даниелсен – към този момент са подготвени със законопроект, който има за цел да на забрани производителите на коли и дилърите да продават абонаменти за функционалности, които употребяват хардуер, който към този момент е вграден в автомобила по време на покупката. Проектозаконът бе показан през септември.

Законопроектът оставя опция да се планува абонамент единствено за функционалности, които изискват настоящи разноски за автомобилния производител, търговеца или всеки снабдител на услуги от трета страна, като да вземем за пример услуги за стрийминг на наличие и по-нови автоматизирани функционалности за подкрепяне на лидера, които се надграждат с течение на времето, да вземем за пример с нова функционалност или по-голямо покритие на картата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР