Мнозинството отстрани Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание.

...
Мнозинството отстрани Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание.
Коментари Харесай

Мнозинството свали Валери Жаблянов от поста на заместник-председател на НС

Мнозинството в профил Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Искането за оставката му беше подкрепено от 110 депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти, Воля и един самостоятелен депутат.

71 депутати от Българска социалистическа партия гласоподаваха срещу и обявиха, че ще сезират Конституционния съд и Съда за правата на индивида в Страсбург. Движение за права и свободи не участваха в гласуването.

Репортаж на Надежда Василева.

 © Българска телеграфна агенция  От ГЕРБ желаеха оставката на Жаблянов като заместник-председател на Народно събрание От ГЕРБ желаеха оставката на Жаблянов като заместник-председател на Народно събрание
А ГЕРБ изиска оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание. Повод стана персоналната позиция на Жаблянов, включена в офи...

Двучасова замяна на словесни удари предшестваше отстраняването на Валери Жаблянов от управлението на Народното събрание.
Данаил Кирилов - ръководител на Комисията по правни въпроси, ГЕРБ: Ние бяхме жестоко възмутени от изказванието в декларацията срещу провеждането на Луков марш, че Народният съд е едно належащо и неизбежно военновременно правораздаване. Това дискредитира българския парламент.  ГЕРБ с три аргумента за оставката на Валери Жаблянов ГЕРБ с три аргумента за оставката на Валери Жаблянов
От ГЕРБ показаха три аргумента за оставката на Валери Жаблянов от "БСП за България " като заместник-председател на Народното събрание.

ГЕРБ и патриотите нападнаха Жаблянов и поради изявление против контракта с Македония, и за държанието му при отдаване на респект на жертвите на комунистическия режим. Той самият дефинира претекстовете като смехотворни.

Валери Жаблянов - зам.-председател на Народно събрание, „ Българска социалистическа партия за България “: С сходни претекстове даже Народният съд не е работил. Образец на политически произвол, фактологическо малоумие и политическа беззащитност. Това откъм гърба не е политбюро, не е Централния комитет, не е висшия орган на национал-социалистическата партия, където всички би трябвало да козируваме, тъй като една госпожа носи някакви знаци по себе си. Аз съм представител на Българска социалистическа партия и с нейната платформа и стратегия съм застанал там, а не с вашата и не можете да ми търсите сметка за това.  „ Това откъм гърба не е политбюро “, съобщи от трибуната Валери Жаблянов „ Това откъм гърба не е политбюро “, съобщи от трибуната Валери Жаблянов © Българска телеграфна агенция Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Тази тирада е неприемлива да бъде произнесена тук. Тя е позволена да бъде произнесена на пленум на Българска социалистическа партия. И аз съм уверен, че днешното изявление на господин Жаблянов е поръчка за председателския пост в Българска социалистическа партия. Владимир Тошев - народен представител от ПГ на ГЕРБ: Ако Жаблянов не е дървена комунистическа глава, аз се оправдавам.
Движение за права и свободи показаха, че ръководещите ползват двойни стандарти във връзка с закононарушенията на Народния съд и Възродителния развой.
 Движение за права и свободи: ГЕРБ няма морално и юридическо съображение да желае оставката на Жаблянов Движение за права и свободи: ГЕРБ няма морално и юридическо съображение да желае оставката на Жаблянов
ГЕРБ няма морално и юридическо съображение да желае оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание, затова Движение за права и свободи няма да...
Йордан Цонев - зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи: Движение за права и свободи осъжда Народния съд. И през днешния ден заявяваме изрично, че не можем да се съгласим с персоналната оценка на Валери Жаблянов. ГЕРБ нямате моралното съображение да желаете през днешния ден тази оставка. Освен, че нямате и юридическо такова. По тази причина Движение за права и свободи няма да взе участие в този фарс.
Движение за права и свободи напуснаха съвещанието. От ляво опазиха Жаблянов и обявиха, че претекстовете за оставката опонират на Конституцията.

 Жаблянов не вижда причина да подава оставка като зам.-председател на Народното събрание Жаблянов не вижда причина да подава оставка като зам.-председател на Народното събрание
Никаква причина няма да се отдръпва. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание зам. - ръководителят на Народното събрание Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия в комент...
Корнелия Нинова - ръководител на ПГ „ Българска социалистическа партия за България “: Това е възмездие за онази оставка, която беше заслужена, поради нарушение на съществени правила на Конституция и правова страна. Ако през днешния ден гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате в Конституционния съд, отивате в съда по Правата на индивида в Страсбург и ще получите осмата присъда, европейска към този момент.
Червените депутати също напуснаха залата.

Александър Сиди - народен представител от ПГ „ Патриотичен фронт “: След като Българска социалистическа партия не се разграничава от изявленията на Жаблянов, значи, че в действителност Българска социалистическа партия смята за норма осъществяването на политически убийства. Веселин Марешки - зам.-председател на Народно събрание, „ Воля “: Ние сме безусловно безапелационни, че позицията е " за " е точна и ще подкрепим оставката на заместник-председателя.
ГЕРБ, патриотите и Воля отстраниха Жаблянов от поста му. А от ляво не считат да оферират различен техен народен представител в управлението на Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР