Мнозинството от служителите на възраст под 34 години не са

...
Мнозинството от служителите на възраст под 34 години не са
Коментари Харесай

Над половината българи са сменили до трима работодатели

Мнозинството от чиновниците на възраст под 34 години не са работили за повече от трима работодатели. В множеството случаи чиновниците от идващите възрастови групи не са работили за повече от пет работодатели. В България 54.1% от хората са работили за до трима работодатели.

Това демонстрират резултатите от интернационалното проучване Paylab Compensation Monitor, извършено през януари и февруари 2018 година измежду 57 719 души от 12 европейски страни, в това число и България. У нас проучването се организира посредством уеб страницата Zaplatomer.bg, а останалите страни, включени в допитването са Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Словения, Хърватия, Сърбия, Естония, Литва, Латвия и Финландия.

Мнозинството чиновници избират да са от 3 до 5 години в една компания



Попитани какъв е оптималният интервал за работа при еднакъв шеф, най-голяма група от чиновниците – 39% дават отговор, че избират дълготрайност от 3 до 5 години. До 48% от чиновниците във възрастовата група от 25 до 34 години са склонни да се съгласят.

По-малко респонденти, 26%, избират по-дълъг интервал от 6 – 9 години като най-оптимална дълготрайност служителят да работи при еднакъв шеф.

Малко по-висок % от чиновниците във възрастовата група от 45 до 55 години избират по-дълъг интервал от останалите (35% от тази група).

Резултатите от изследването ясно демонстрират, че хората от по-младото потомство по-често търсят провокации в кариерата си и благоприятни условия за работа при други работодатели. Поколението, което сега се причислява към пазара на труда, си показва, че ще се задържи по-кратко при даден шеф.

Лоялните чиновници са малцинство

Като цяло лоялните чиновници, работещи за един шеф повече от 5 години, са малцинство на пазара на труда - единствено 27.5%. Най-голямата група са тези, работили по-малко от 2 години.



Сред страните, в които е извършено допитването, най-лоялни са чиновниците (които работят повече от 5 години за сегашния си работодател) във Финландия, Словения и Полша. Делът на тези хора сега е най-нисък в Сърбия.

В България групата на лоялните чиновници, които работят за сегашния си шеф повече от 5 години, е 28%. Така България попада на пето място измежду групата на страните с по-скоро лоялни чиновници.



Същевременно 47.5% са показали, че са работили по-малко от 2 години за сегашната си компания.

Лоялността към работодателя значително зависи от кариерното развиване в компанията. Значително по-голям дял от хората, които работят повече от 5 години за един шеф, са тези на позиции от ниския, междинен и топ мениджмънт. Това значително е обвързвано с обстоятелството, че тези хора е трябвало да работят последователно, с цел да се изкачат по кариерната стълбица. Работата на управителни позиции постоянно дава на чиновниците по-широка вероятност, опция за дълготрайна реализация и атрактивна композиция от финансови и непарични придобивки.

Половината чиновници считат, че си заслужава да си предан

Почти половината от респондентите (47%) считат, че да бъдеш предан към своя шеф си заслужава и че чиновниците получават осезаемо доказателство за това под формата на финансови и непарични придобивки.



В частност 30% от хората смятат, че чиновниците, които дълготрайно работят за един шеф, усещат, че това се отразява позитивно на заплащането им. Други 17% от респондентите считат, че лоялността е обвързвана със характерни непарични придобивки и преимущества.

Тази наклонност се отнася и за България, където още веднъж 47% имат вяра, че чиновниците получават избрани материални и нематериални тласъци за лоялността си. Според 27% лоялността е обвързана с резултати в заплащането, а съгласно 20% тя е обвързвана с дадени нематериални придобивки.

Обратното мнение се показва от 32% от респондентите, които са уверени, че новите чиновници постоянно имат сходни придобивки като чиновниците, които отдавна работят за същия шеф. Те имат вяра, че разликите сред чиновниците, които са неотдавна в компанията и дългогодишните чиновници изчезват след избран интервал от време. Според тях един предан чиновник, който работи от дълготрайно време за компанията, няма по-специален статут във връзка с финансови или непарични придобивки. Една пета от чиновниците не са били в положение да преценяват или да отговорят на въпроса.

Според 35% от респондентите в България лоялността не се отразява на придобивките на чиновниците, които дълготрайно работят за компанията.

Интересно умозаключение е, че новопостъпилите чиновници, т.е. тези, които работят за даден шеф по-малко от година, имат най-силно чувство, че лоялността се отплаща. От друга страна хората, които понастоящем работят повече от 5 години при настоящия си шеф, са по-склонни да мислят, че лоялните чиновници нямат специфични преимущества в компанията. Това може да е обвързвано с обстоятелството, че системата на хонорари и придобивки се комуникира по-интензивно с новоназначените чиновници на интервютата за работа.

Предишно проучване на Paylab Compensation Monitor удостовери наклонността, че най-ефективната тактика за хората, които желаят да усилят приходите си, е промяна на работата, т.е. намиране на по-добре платена работа от сегашната. Те даже считат, че това е по-обещаващ метод за увеличение на приходите в сравнение с договарянията за по-висока заплата с сегашния им шеф.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР