Мнозинството от шведския парламент подкрепя опцията за присъединение към НАТО.

...
Мнозинството от шведския парламент подкрепя опцията за присъединение към НАТО.
Коментари Харесай

Швеция с "решителна стъпка" за съюз с Финландия и членство в НАТО

Мнозинството от шведския парламент поддържа опцията за присъединяване към НАТО. Става въпрос не за съответна дата, а за неопределена точка в бъдещето.

Това се случи откакто популистката партия на Шведските демократи промени позицията, която имаше по-рано, и която беше срещу присъединение към алианса.

Партията не промени възгледите си за НАТО поради относителните изгоди от съюза, а с цел да вкара шведските отбранителни политики в линия с тези на прилежаща Финландия.

От Хелзинки също не са членове на съюза, само че поддържат "опцията за НАТО ", съгласно която може да се причислят към Северноатлантическия алианс на по-късен стадий.

"Отдавна поддържаме влизането в защитителен съюз с Финландия ", съобщи водачът на Шведските демократи, Кими Акесон за ежедневника Афтонбладет.

"Сега взимаме решеваща стъпка в тази посока ", добави той.

"След като и Швеция афишира по този начин наречената алтернатива за НАТО, като Финландия, ускоряваме нашата сигурност в непосредствения си район ", сподели Акесон.

Неговият съпартиец Роджър Рихтхоф сподели за Ройтерс, че отбранителната комисия на шведския парламент ще призове правителсвото да одобри опцията за НАТО идната седмица.

Шведското съдружно държавно управление обаче, не поддържа сходна алтернатива.

Въпреки че Швеция не е член, въоръжените й сили си сътрудничат постоянно със силите на НАТО.

Както Швеция, по този начин и Финландия взеха присъединяване в скандинавските военни игри на НАТО "Трайдънт Джънкшър " през 2018 година.
Очакваше се двете страни да вземат участие и в ученията "Леден отговор " през март месец, тази година, само че поради началото на коронавирусната пандемия, те бяха анулирани.

От 2016 година насам, Швеция разрешава на членове на НАТО да се образоват на шведска територия.

Освен това, НАТО може да разполага въоръжени сили в Швеция, в случай че страната бъде застрашена.

Скандинавската нация също по този начин е изпращала бойци да оказват помощ на задачите на НАТО. Шведите са разполагали бойците си в Афганистан, Босна, Косово и Либия.

Дори самото НАТО назовава връзките си с Швеция "всичко друго, само че не и неутрални ".

НАТО е учредено през 1949 година като западен боен съюз за контриране на възходящата мощност на Съветския съюз. Към днешна дата Алиансът има 30 страни-членки.

Само шест страни от Европейския съюз не са членки на НАТО, това са Австрия, Кипър, Финландия, Ирландия, Малта и Швеция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР