Мнозинството - но недостатъчно според правилата - държави членки на

...
Мнозинството - но недостатъчно според правилата - държави членки на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева води, но засега не събра достатъчно подкрепа да оглави МВФ

Мнозинството - само че незадоволително съгласно разпоредбите - страни членки на Европейски Съюз са дали поддръжката си за това Кристалина Георгиева да бъде препоръчана за идващ началник на Международния валутен фонд, заяви " Ройтерс ", базирайки се на представител на съюза.

Двата кръга на гласоподаване през днешния ден завършиха с още един претендент - някогашният ръководител на Еврогрупата Йерун Дейселблум, само че и с непреодолимо разделяне сред 28-те страни членки, добавя източникът на организацията. Обсъжданията, в това число посредством телеконферентни връзки, не престават.

Подборът на европейския претендент се координира от френския финансов министър Брюно льо Мер и задачата бе до края на юли изборът да е изработен, с цел да стартира МВФ разискването на новия си началник от 6 септември и да го дефинира до октомври. Но доста страни, в това число Англия, считат, че Париж излишно форсира процеса и поканата за гласоподаване единствено ще разкрие какъв брой надалеч са европейците даже от квалифицирано болшинство.

Решението се взема с квалифицирано болшинство, заради което се изисква утвърждението на най-малко 55% (16 държави) от 28-те страни членки на Европейски Съюз, представляващи минимум 65 % от общото население на Европейски Съюз. Събирането на поддръжка за анонимното гласоподаване се оказа доста комплицирано, като съгласно неофициални данни от едно от тях Дейселблум е имал зад себе си 16 страни, само че те са били с едвам 40.57% от популацията на съюза. На същия кръг Георгиева е била с 11 страни, само че 46.53% от европейските жители - отново прекомерно надалеч от условието.

Изборът мина при необикновена гласност и отявлен конфликт сред Германия и Франция и сред северните и южните страни в Европейски Съюз. Британското държавно управление е декларирало на сътрудниците си в Европейски Съюз, че не утвърждава процедурата и не схваща за какво би трябвало толкоз да се бърза, заради което Лондон е дал своя вот всякога с " въздържал се ", заяви " Файненшъл таймс ". Според Мохамед ел-Ериан, основен стопански консултант на " Алианц ", за пръв път Англия показва противоречие с процеса.

Брюкселски сътрудник на " Файненшъл таймс " заяви малко преди 17:30 часа, че лобирането е минало от финансови министри на равнище държавни глави. " Меркел желае Макрон да поддържа Дейселблум, холандците вършат последни опити да завоюват Борис Джонсън за техния човек, а португалският лявоцентристки министър председател Антониу Коща би трябвало да избере дали да поддържа социалиста от Холандия или българката ".

За пръв път в историята българка стига в Европа до финалната права за най-високия пост в една от най-мощните интернационалните финансови институции. В комплицирания баланс от ползи в Европейски Съюз тя ненапълно изненадващо се оказа най-подходящата, тъй като е жена от страна от не доста огромна или авторитетна страна от Източна Европа, която не принадлежи към еврозоната.

Но Кристалина Георгиева наподобява и абсурден любимец на Франция, защото е считана за принадлежаща по-скоро към средите на Европейската национална партия, до момента в който президентът Еманюел Макрон залага извънредно на своя нов демократичен план, в който холандският министър председател Марк Рюте е един от основните фактори. Българката идва от вторият по значимост пост в Световната банка, където е прекарала голяма част от кариерата си, само че това е по-скоро институция за битка с бедността и поддръжка на обществени и филантропични планове по света. От началник на МВФ се чака да има опит във финансовите и банковите среди, а за предпочитане е и да е бил в политиката или най-малко министър на финансите, с цел да умее да балансира сред постоянно противоречащи си ползи на страните членки.

 Йерун Дейселблум
© Reuters

Йерун Дейселблум

Холандия, от своя страна, се бори да има още веднъж собствен представител отпред на фонда над 40 години след Хендрикус Йоханес Витевен, който бе ръководещ шеф в интервала 1973-1978 година Но Дейселблум не е харесван в Южна Европа поради неотстъпчивостта си по време на рецесията на еврозоната и има задоволително критици на политиката му за мъчителни бюджетни съкращения в страните, които се нуждаят от помощ.

Страните членки на Европейски Съюз взеха решение да гласоподават през днешния ден, с цел да дефинират европейския претендент за ръководещ шеф на Международния валутен фонд, откакто през вчерашния ден не съумяха да договорят единна кандидатура.

Първоначално се обсъждаха пет имена: на двама представители на южните европейски страни - министъра на стопанската система и бизнеса на Испания Надя Калвиньо и португалския й сътрудник и настоящ ръководител на Еврогрупата Мариу Сентену, на двама от северните страни - някогашния ръководител на Еврогрупата и някогашен финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум и шефа на финландската централна банка Оли Рен и на българката Кристалина Георгиева, която е вторият най-съществен човек в Световната банка.

По-рано през днешния ден испанското държавно управление заяви, че отдръпва кандидатурата на Калвиньо за поста. След това от конкуренцията се отдръпна и Оли Рен. Малко преди този момент се отхвърли Мариу Сентену.

Правителствата на Европейски Съюз пробват а да договорят единна европейска кандидатура за правоприемник на Кристин Лагард. Тя се отдръпна от поста след номинацията си за идващ началник на Европейската централна банка.

Какво следва?

По традиция постът в МВФ постоянно е отивал при европеец. Американец постоянно е водил Световната банка, само че Съединени американски щати управляват най-големия пакет от права на гласоподаване във фонда, заради което идващият му началник би трябвало да е допустим за Вашингтон.

Финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин сподели на 18 юли, че не държи доста на този принцип. " Независимо каква е историческата традиция, в никакъв случай не сме премали за даденост, че човек от Съединени американски щати ще оглавява СБ и не одобряваме за безспорна даденост, че европеец ще е отпред на МВФ. Имайки поради това, ние оценяваме поддръжката за Дейвд Малпас и явно ще работим с всички наши сътрудници да открием най-подходящия за поста. "

През април Малпас бе повдигнат за президент на Световната банка (Георгиева е втора след него в йерархията на институцията - бел. ред.) и получи единомислещата поддръжка на Европейски Съюз и разрастващите се стопански системи. След това се разясняваше, че Европа не е оспорвала правилото, с цел да получи в отговор американско утвърждение за собствен човек отпред на МВФ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР