Мнозинството депутати отхвърлиха ветото на президента Румен Радев срещу отвореното

...
Мнозинството депутати отхвърлиха ветото на президента Румен Радев срещу отвореното
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли ветото на президента, бизнесът ще финансира партиите

Мнозинството депутати отхвърлиха ветото на президента Румен Радев против отвореното финансиране на партиите.  политическите партии. 

" За " опцията бизнеса да финансира политическите обединения гласоподаваха 129 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи, НФСБ и „ Воля “. Против бяха 84 народни представители от Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация. 

Според Менда Стоянова от ГЕРБ държавната дотация е била алибито за нечистоплътните връзки на партиите с бизнеса. Йордан Цонев от Движение за права и свободи напомни, че до 2009-а политическите партии са били финансирани от бизнеса. „ По-добре държавна дотация в задоволителен размер, а не в размер, какъвто предложи някое шоу “, разгласи Цонев. 

Концесионирането на партиите отива прекомерно надалеч, съобщи в пленарна зала депутатът от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин. По думите му гласуването на ветото е вододел за българската народна власт - в каква посока ще тръгне българската народна власт и политическият развой в България. „ Прави се законодателство напук, без никакъв разговор сред партиите, без търсене на консенсус по такива основни въпроси, които директно засягат всяка една от партиите в Народно събрание и цялото общество “, разяснява той. Социалистът попита и за какво чак в този момент някой се е сетил за извършения референдум за дотациите. „ Не помня обаче и референдумът да се е произнасял по метода на финансиране на партиите, с изключение на за дотацията от 1 лев “, сподели той. Вигенин акцентира, че се нарушават всички интернационалните стандарти във връзка с законодателството, което визира изборния развой – с измененията в Закона за държавния бюджет се променят Изборният кодекс и Законът за политическите партии. „ Има условие такива промени да не бъдат правени по-малко от 6 месеца преди избори “, акцентира той. Депутатът акцентира, че измененията, направени преди евроизборите и измененията, които се вършат в този момент, са в една посока – да се сътвори по-благоприятна среда за ръководещата партия. Това по думите му е задоволително сериозен мотив да се сезират и интернационалните институции, както е направила левицата.
Кристиан Вигенин бе безапелационен, че с тези промени се узаконява корупцията, рекетът и лобизмът в ръководството както на страната, по този начин и на общините. „ ГЕРБ организира политика за отдръпване на страната от редица сфери на публичния живот, с цел да се сътвори от ден на ден място за частния бизнес. Ние сме срещу тази политика и въпреки те да са дясна партия и да желаят да водят страната в тази посока, концесионирането на партиите отива прекомерно надалеч. То е директна опасност за националната ни сигурност “, съобщи той. Според него популизмът може да носи краткотрайни дивиденти, само че когато се упражнява от ръководеща партия, това е загуба за обществото и страната. „ Даже не ви донесе и краткосрочни дивиденти, както се видя от социологическите изследвания – нито държавното управление стана по- известно, нито министър председателят “, обърна се той към ръководещите. 

Президентът е прав, че се подменя политическата система в България. Това е по този начин, тъй като конституционната роля на политическите партии повелява те да не служат на непознати ползи, а на ползите на народа, което вие променихте, съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Крум Зарков от парламентарната естрада. Той разяснява, че комерсиалните сдружения и едноличните търговци служат на един интерес – облага. „ Когато ви дадат пари, вие ще служите на тях, а не на народа ”, обърна се той към болшинството. Зарков добави, че във ветото написа още, че се основава заплаха да бъде преодоляна конституционната възбрана - нито една политическа партия да не се утвърждава като държавна, да не се сливат партия и страна. „ В последните седмици вие вършиме тъкмо това и то поредно. В своето несъгласие президентът е явен и прецизен, а вие желаете да прикриете от българските жители обстоятелството, че продавате политическата ни система ”, безапелационен бе Крум Зарков. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР