Мнозина вероятно не са заспали спокойно снощи, разтревожени от завихрилата

...
Мнозина вероятно не са заспали спокойно снощи, разтревожени от завихрилата
Коментари Харесай

Спете спокойно, Кирил Петков не е гей

Мнозина евентуално не са заспали умерено нощес, разтревожени от завихрилата се стихия в обществените мрежи и медиите около една обява във фейсбук профила на премиера Кирил Петков, изчезнала мистериозно единствено минути по-късно.

Изтрито или не, за по-малко от 30 минути оповестеното незабавно набра изключителна известност в обществените мрежи.

В скрийншот от обява в Туитър на еврокомисаря Валдис Домбровскис, поздравяващ решението на Организацията за икономическо съдействие и развиване да стартира полемики с България, бдителни видяха

6 притеснителни буквички в горния ляв ъгъл на изображението – grindr.



За броени минути целокупното население научи, че това е името на най-използваното гей приложение в света. Което пък незабавно предизвика въпроса „ гей ли е министър председателят, че употребява сходни приложения на телефона си?”.

А други пък незабавно побързаха да сложат недвусмислени квалификации, все едно светът не познава министър председатели гейове. Имаме си подобен в съседска Сърбия – Ана Бърнабич е открита лесбийка. От това не наподобява комшиите кой знае какъв брой да страдат. Още пò на запад пък е министър председателят на Люксембург Ксавие Бетел, който даже има формален брак с колегата си.

Грайндър, както е вярното име на приложението, е взело името си от британския глагол grind, което преведено значи меля, смилам, лъскам, остъргвам, счуквам.

И мнозина през вчерашния ден се пробваха да „ смелят” министър-председателя на България, обвинявайки го, меко казано, че мами брачната половинка си и децата си и че води лицемерен живот.

По-правдоподобна наподобява версията някой не изключително внимателен служител, занимаващ се с стопански въпроси, в бързината да е споделил скрийншот от обявата в Туитър, без да забележи издайническия надпис.

А различен, който управлява фейсбук профила на премиера, изобщо не е обърнал внимание какво тъкмо качва на стената на Кирил Петков. Възможно е и индивидът да е един и същи и е доста евентуално същият този човек да е консуматор на гей приложението. Със сигурност въпросният субект в този момент си скубе косите.

Така че спете умерено, министър председателят не е гей. Но някой от близкото му обграждане сигурно е.



От основаването му през 2009 година Grindr бързо се постанова като най-използваното приложение за гей запознанства, изключително в Европа, Азия и Северна Америка – с към 20 милиона дейни месечни консуматори. Такъв е и статутът му в България. Не е известно тъкмо какъв брой нашенци го употребяват – сходни статистики не са налични. Сред по-известните родни консуматори на приложението са Иво Димчев и Азис, като за последния не е несъмнено дали някой не злоупотребява със фотосите му. Създаването на подправен акаунт (познато и като кражба на самоличност) във въпросното приложение не е изключително мъчно, макар че има алтернатива за докладване на сходни злоупотреби.

През годините Grindr неведнъж е бил разследван за по-сериозни злоупотреби – примерно продажба на персонални данни.

Информацията е извънредно сензитивна, тъй като съдържа фотоси, физически данни, възраст, пол, локация, данни за ХИВ статус (посочват се по желание) и така нататък Точно поради подобен теч предходната година Норвегия наложи една от най-солените санкции на приложението – 6,5 милиона евро, поради нарушаване на европейския правилник, прочут като GDPR, и хипотетична продажба на персонални данни на най-малко 135 рекламодатели. Интересното в тази ситуация е, че Норвегия не е член на Европейски Съюз.

Известни са и поредност от престъпни случаи в света, когато евентуални жертви на закононарушения от ненавист – изнудвания, кражби и даже убийства, са набелязвани целеустремено в Grindr.

Няколко години след основаването му приложението беше добито от китайски вложители, което разсъни още по-големи паники по повод сигурността на информацията. Затова тогавашният президент Доналд Тръмп подреди сървърите, които обработват и съхраняват персоналните данни, да се нареждат на територията на Съединени американски щати, а най-добре собствеността още веднъж да стане американска. Американският президент тогава окачестви китайската благосъстоятелност върху гей приложението като опасност за националната сигурност. През 2020 година китайският вложител е декларирал подготвеност да се раздели със собствеността върху приложението, само че каква е тя сега е мъчно да се откри.

Главната публика на Grindr са мъжете, които вършат секс с мъже, главно гейове и бисексуални, търсещи бързи свалки.

Приложението работи въз основата на географската локация – колкото по-нагоре в листата е даден консуматор, толкоз по-близо е той географски. Понякога дистанцията е указана и напълно тъкмо. От ограничения за сигурност тази информация може и да не се демонстрира.

Парадоксално, само че макар, че се анонсира като гей приложение, потребителите на приложението не може да посочат половата си ориентировка.

Може обаче да се посочва полова еднаквост (т.нар. джендър), а даже може и да се измисли някаква нова и напълно непозната досега. Приложението е налично и за дами, само че най-малко в България не наподобява да има някаква значима сходна приложимост.

ТЕМА преди 21 часа 1703 преди 21 часа 3895 преди 1 ден 6399
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР