Мнозина считат този курорт за най-добрия по Българското Черноморие.Ето каква

...
Мнозина считат този курорт за най-добрия по Българското Черноморие.Ето каква
Коментари Харесай

Мнозина считат този курорт за най-добрия по Българското Черноморие

Мнозина смятат този курорт за най-хубавия по Българското Черноморие.

Ето каква е неговата история: 

Ваканционно селище  " Албена “ отбеляза своя 54-и рожден ден на 24 август. Приказката за това неповторимо място, докоснало през годините милиони човешки ориси, стартира през 1967 година, когато идва концепцията за основаване на нов курортен комплекс в България. Само месеци по-късно – на 18 януари 1968 година, персонално първият секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия и ръководител на Министерски съвет Тодор Живков и ръководителят на Народно събрание Георги Трайков вършат символичната първа копка.

Строежът на Албена е разгласен за народен обект. Изграждането му се реализира на 7 стадия. През първият се работи по построяването на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс — водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и други.

Ha 24 aвгycт 1969 гoдинa ĸypopтният ĸoмплeĸc Aлбeнa e тъpжecтвeнo oтĸpит. Лeнтaтa e пpepязaнa пpeд xoтeл " Дopocтop “ oт Тодор Живков.

Първият шеф на курорта е Жeльo Cтaйĸoв (1927-2015). В най-трудните години на създаване и одобряване на курорта хората работили, увлечени от образеца му. Освен за основаването на Албена, добруджанци са му признателни и за запазването на комплекса като цяло. С построяването на единна конструкция и архитектурен образ в действителност той направи концепцията за Албена – цяла и неделима, написа Bgtourism.bg.

Първият екскурзиант, влезнал във водите на Черно море в региона на Албена, е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия. През интервала 1973-1974 се приключват 6 хотела на плажната линия на комплекса. Това са " Гергана “, " Славуна “, " Мура “ " Елица “, " Нона “ и " Боряна “.

През 1978 година в Албена към този момент има 40 хотела, с 12 750 кревати, къмпинг и 23 ресторанта. Същата година Албена посреща 282 552 туристи, с 2 096 653 нощувки.

На 21 януари 1983 г стартира построяването на най-големия по това време хотел в комплекса – " Добруджа “. На 25 юли 1983 " Добруджа “ посреща първите си задгранични туристи.

Сред посетителите на Албена са персони като кубинския водач Фидел Кастро, президентът на Австрия Бруно Крайски, Ким Ир Сен – общоприет секретар на Корейската социалистическа партия, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, режисьорът Никита Михалков.

На своята 54-годишнина през днешния ден Албена с горделивост може да се похвали измежду международните си сътрудници и посетители от целия свят, че е построила непреклонен престиж на екологично чист и безоблачен курорт, предлагащ туристическата услуга на високо професионално равнище. Част от портфолиото на курорта са три петзвездни хотела, както и чудноват аквапарк.

Повече от 20 години Албена е притежател на влиятелното знаме за екологично чист плаж " Син байрак “. Курортът е притежател и на купата " Европейски курорт на спорта “. Основна заслуга през днешния ден Албена да запази своята целокупност и зеленина, да бъде чисто и умерено място за почивка, се дължи и на визията за развиване на комплекса на изпълнителния шеф Красимир Станев и на всички от управлението на курорта през последните близо три десетилетия.

Комплексът датира и в Книгата за Световните върхове на Гинес, откакто на 16 юли 2016 година бе усъвършенствано достижението на Измир за най-вече таблоиграчи на едно място. Името на курорта през годините е градено от хиляди чиновници, част от които не са сред живите.

Албена има освен своя специфичен принос за развиването на туризма и стопанската система на България, само че за доста българи или чужденци курортът е трамплин за развиването на своя професионален път или незабравимо място, където хора са се срещнали и основали фамилии.

Албена е обичано приказно място с хубав плаж, място за незабравими страсти, моменти и срещи, както и с голям брой благоприятни условия за прелестна почивка!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР