Мнозина са чували за трагедията, сполетяла групата алпинисти, които през

...
Мнозина са чували за трагедията, сполетяла групата алпинисти, които през
Коментари Харесай

Психоза или природно бедствие: Инцидентът в Хамар Дабан

М нозина са чували за нещастието, сполетяла групата алпинисти, които през 1959 година се насочат към снежния “Дятловски проход ”. Деветимата руски туристи, починали в мразовитите условия, наподобява са се сблъскали с нещо изцяло неразбираемо, което ги е предиздвикало да избягат от палатките си и да се разпилян в нощта. 

Странна среща, споделена неуравновесеност или естествено злополучие - наподобява, че в никакъв случай няма да разбираем изцяло загадката. Но случаят в “Дятловския проход ” надалеч не е неповторим, даже за района: има и друга, още по-странна преживелица, претърпяна от туристи в дивата природа на Сибир. 

Това се случва през 1993 година в Хамар Дабан в източната част на планината Саян в Сибир, на изолирания бряг на езерото Байкал. Седем туристи претърпяват нещо в дивата природа, което и до през днешния ден не може да се изясни. 

Инцидентът, именуван " планинска полуда ", слага на тестване силата на духа на тези, които се изправят против него. Но за разлика от случая в “Дятловския проход ”, този път имало оживял. 

Śmierć grupy wycieczkowej Koroviny była incydentem, który miał miejsce w paśmie górskim Khamar-Daban 5 sierpnia 1993 r. Grupa siedmiu turystów na czele z Ludmiłą Koroviną, zginęła prawie całkowicie – przeżyła jedynie 17-letnia Walentyna Utoczenko. Sprawa do dziś budzi pytania.
— Selian (@Selianski)
Инцидентът в Хамар Дабан 

През лятото на 1993 година група от седем туристи възнамерява експедиция за проучване на планинската верига Хамар Дабан. Въпреки че преходите щели да бъдат сложни, регионът не бил изцяло чужд и в действителност елементи от планинската верига били известни измежду туристите, стига те да ги посещавали в уместно време на годината. 

Ръководител на експедицията била Людмила Коровина, 41-годишна и умел планински лидер. С нея били шестима нейни възпитаници, на възраст от 24 до едвам 15 години. Тя държала на подготовката, а експедицията била усърдно планувана: нищо не било оставено на случайността. 

Людмила имала известност на човек, който подтиквал учениците си да изминават маршрутите и дистанции, които тя избирала, само че не била безразсъдна. Всички участници очаквали лятната експедиция да бъде просто следващата от дълги, вълнуващи, само че безвредни туристически завършения. 

Всичко вървяло по проект, когато туристите тръгнали на 2 август 1993 година Групата била една от трите туристически състава в района по същото време. Друга, водена от дъщерята на Людмила - Наталия, очаквала да се срещне с групата, водена от майка ѝ три дни по-късно, на 5 август. 

На уговорената дата обаче групата на Людмила не е открита. Наталия не се тормозила, тъй като в групата на майка ѝ имало седем здрави и опитни туристи, а тя била сигурна, че те просто са пропуснали срещата по безобидна причина. 

Пет дни по-късно, на 10 август, група каякари, които се движели по реката в подножието на планината Хамар Дабан забелязали нещо необичайно. От дърветата по брега на реката се появило самотно момиче, което застинало, щом видяло групата, и просто ги погледнала. Когато каякарите се доближили, с цел да видят дали момичето е добре, те замръзнали от смут: момичето било цялото в кръв. 

След като се пробвали да го успокоят, каякарите разбрали, че то се споделя Валентина Уточенко. Тя била една от шестте ученички, които Людмила е водила в планината по време на експедицията седмица по-рано. И тя е единствената оживяла от групата. 

In the summer of 1993 seven hikers set off into the Daban mountains. Six bodies were taken off the mountain, and the lone has a story to the blood.
— Historic Mysteries (@HistoricMystery)
Историята на Валентина 

Валентина е избавена и отведена в локално полицейско ръководство, където разкрива историята си. Това, което е споделила на управляващите, остава необяснено от този ден до през днешния ден.  

Според момичето, пътуването е протекло напълно по проект първоначално. Подпомогната от хубавото време и високия морал, групата достигнала планувания връх предварително след два дни. Първите признаци на проблеми се показали, когато групата почнала да се спуска, където непредвидените значителни превалявания създали пътуването по-трудно от предстоящото. 

Групата била изтощена от спомагателната тежест на мокрото съоръжение и болките в краката от калната земя. Те се събрали в спонтанен лагер вечерта на 4 август. Групата очаквала да се спусне по оставащия маршрут без проблеми на идващия ден и да се срещнат с групата на Наталия, както било планувано. 

Но нещо се случило скоро откакто закусили и почнали прехода. Докато вървели, последният човек в групата, Саша, ненадейно се хванал за лицето и почнал да крещи. Когато другарите му се втурнали да му оказват помощ, той паднал на земята, а от очите и ушите му течало кръв. 

Людмила изпратила останалата част от групата надолу, с цел да потърсят помощ от Наталия и нейните другари, само че те не стигнали надалеч, преди да чуят виковете на Людмила да се причислят към тези на Саша. Когато се втурнали назад, различен член на групата ненадейно почнал да кърви от лицето си, разбивайки главата си в камък в гняв, до момента в който не примрял. Други двама възпитаници неотложно избягали ужасени, оставяйки Валентина и нейния другар Денис с три натрупа.  

Валентина и Денис решили да се спуснат допустимо най-бързо от планината, само че Денис също се строполил с пяна на устата и кашлящ кръв като останалите. Валя останала сама и траяла надолу по планината, пробвайки се да се отдалечи допустимо най-далеч от протичащото се. 

Четири дни Валентина прекарала сама в планината, пробвайки се да откри помощ. Ужасена, че каквото и да се е случило с приятелите ѝ, ще се случи и с нея, тя последвала електропроводите надолу по планината, до момента в който намерила реката и каякерите. 

Case #156: Khamar-Daban Incident

In 1993, a girl was found in the mountains alone after her hiking group succumbed to something nightmarish. What happened to the hikers? What caused their strange symptoms? Was it covered up?

Episode now available:
— Red Web
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР