Мнозина руски родители разбират, че децата им са пратени в

...
Мнозина руски родители разбират, че децата им са пратени в
Коментари Харесай

Баща на руско дете войниче разбра, че е хвърлено в месомелачката в Украйна от клиповете с плененници

Мнозина съветски родители схващат, че децата им са пратени в месомелачката в Украйна от клиповете, които украинците качват с пленените войничета.

Мнозина от родителите на русначетата още не са известени, че децата им са избити. 

Рушан Рахманкулов научава в интернет, че синът му е попаднал в украинско военнопленничество. Неговото момче Рафик стана несъзнателен воин в многочислени видеа, които обикалят из обществените мрежи. Младото съветско войниче в камуфлажна униформа и качулка, с дебела лепенка върху очите угрижено декламира персоналните си данни: " Рахманкулов Рафик Рушанович, роден 04.12.2002 в Саратовска област, град Петровск, поделение 91701. ", споделя.

Подобни видеа нормално се популяризират от украинските военни - с формалното пояснение, че по този начин уведомяват роднините къде се намира техен непосредствен боец. Всъщност сходни видеа имат и друга цел: да деморализират съветската армия и цивилното население.

Преди още да го забранят, известният тв-канал Дожд даде думата на бащата Рушан Рахманкулов: " Племенницата ми изпрати видеото, а аз изначало си споделих, че е фалшифицирано. В службата хората също ме успокоиха, че несъмнено е подправено. " Но последователно Рушан схваща, че това е точно синът му. Руски правозащитници също му оповестяват, че Рафик е попаднал във боен плен.

" Казват им, че ги изпращат на обучение "

Рушан Рахманкулов живее на към 60 километра от Москва, в град Наро-Фоминск. Преди две седмици неговият наследник му споделил, че подразделението му се насочва към руско-украинската граница. После поддържали връзка по телефона, колкото можели. " След което научих, че са покрай Харков. Още откъм нашата страна, само че към този момент напълно близо ", споделя Рушан.

Рафик го успокоявал, че това било единствено обучение и че щял да се върне в Москва още на 25 февруари. Руската правозащитна организация " Комитет на войнишките майки " оповестява, че ориста на Рафик споделят още доста други млади бойци. " Има доста информации, че на бойците е казано, че това е обучение. Че няма да се стигне до бойни дейности. После им споделили, че популацията ще резервира неутралитет, че украинската войска няма да се бие. Казали им, че би трябвало да влязат в Киев просто като на обучение ", изясняват правозащитниците.

В Русия момчетата са длъжни да служат една година в казармата. Те могат обаче да изискат удължение и да подпишат контракт с армията, с цел да служат по-дълго и по този начин да станат професионални бойци. А във военни интервенции могат да вземат участие единствено професионалните бойци. Така най-малко написа в един президентски декрет, публикуван под мрачното усещане на Чеченските войни. Руските правозащитници обаче получават от ден на ден сигнали, че и доста срочно служещи са били принудени или по някакъв метод уверени да вземат участие в нахлуването в Украйна. " На доктрина непринудено подписват подобен контракт, командирите не могат да ги принудят. Но неведнъж командирът ще им каже, че не демонстрират задоволително национализъм. Чували сме даже, че началниците мамят войничетата и ги заплашват, че командирът просто ще фалшифицира подписа им ", настояват правозащитниците. Руските управляващи отхвърлят тези обвинявания.

Надежда: Това не е война. Зет ми не се бори.

В Източна Русия немската обществено-правна телевизия АРД съумява да се свърже с Надежда (това не е същинското ѝ име), която работи за една от организациите, съветващи бойците. Тя е в средата на шестдесетте, явно има тесни връзки с локалните военни. Навремето също e служила в армията - все пак войната изненадала и нея. " Никой нищо не знаеше ", споделя тя, само че прецизира, че не желае да приказва за " война ". " Война - това е да вземем за пример Първата международна или Втората международна. Или пък войната на Съединени американски щати против Сърбия. Все има по някоя война, само че това тук не е. "

Ветеранката избира да употребява термина, натрапен от Путин: " военна спецоперация ". Въпреки това обаче тя не желае шурей ѝ да взе участие в тази " интервенция ". От правозащитници в Санкт Петербург АРД научи, че Надежда е съумяла да отърве шурей си от работа. Питаме я дали това е правилно, а тя дава отговор много засукано: " Нямаше заповед да се отпътува някъде, което значи, че нямаше законова рамка за неговото присъединяване. Такава е обстановката, която породи при нас. "

След този въпрос Надежда споделя, че в действителност желала най-много да приказва за нещо друго, да ни изясни за какво съветската " спецоперация " в Украйна е оправдана. Тя има вяра на Путиновия роман за украинските неонацисти, които тероризирали съветското малцинство в Източна Украйна. " От 2014 години молим света да ни чуе. В националните републики Донецк и Луганск стрелят по цивилни хора. Не по войската, а по естествени жители. Ние, руснаците, не желаеме война. "

Само че тъкмо това се случва сега: война. Надежда също се надява, че оръжията скоро ще замлъкнат, а руснаците и украинците още веднъж ще се сдружат. На друго мнение е бащата на Рафик Рахманкулов: " Не разбирам защо е всичко това. Не желая синът ми да бъде пушечно месо, но то тъкмо по този начин се получава. Сигурен съм, че всички родители, които са в моето състояние, добре ме схващат. "

Рафик щял да направи всичко належащо, с цел да освободи сина си от украински плен. Ако съветските управляващи и военни не можели да му оказват помощ, тогава щял да потърси помощ от украинците, споделя смутеният татко.

***

Междувременно Русия призна, че е изпратила във войната в Украйна и наборници. В понеделник, 7 март, съветският президент Владимир Путин към момента отхвърляше, само че в сряда, 9 март, от съветското министерство на защитата потвърдиха. " За страдание, бяха доказани от ден на ден случаи на наборници в редиците на съветските военни, които вземат участие във военната спецоперация на територията на Украйна ", сподели представителят на министерството Игор Конашенков. Той добави, че няколко наборници са били пленени от украинските бойци.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР