Мнозина от нас са си мечтали да имат голяма аристократична

...
Мнозина от нас са си мечтали да имат голяма аристократична
Коментари Харесай

Да съхраниш 100-годишна история: Къща от 1911 г. в центъра на София върна стария си облик

Мнозина от нас са си мечтали да имат огромна аристократична къща с голям брой стаи и лична прислуга. Такава е била фантазията и на Николай Маринов от София. Докато не я извършил. Може би без прислугата. Днес той е горделив притежател на столетно архитектурно завещание на улица Веслец в квартал Оборище, което е реставрирал самичък.
Закупих тази къща преди две години от правоприемник на първия притежател от 1911 година. Къщата е с изключителна архитектура, само че за жалост беше пред самосрутване. Аз считам, че архитектурното културно завещание би трябвало да се резервира и София заслужава повече такива реставрирани здания. Аз вложих доста труд и средства, процесът стартира през 2021 година, лиши две години, имаше подготвен план за възстановяване, аз започнах да го извършвам и в този момент постройката има този образ.
Николай Маринов, притежател

В по този начин наречената остаряла част на квартал Оборище или по-известна като остарелия еврейски квартал, има голям брой здания, датиращи от преди над 100 години. За страдание огромна част от тях са в неприятно положение и негодни за живеене. За да ни опише повече за архитектурните находки в един от най-старите квартали в София, екипът ни е свърза с Мартина Стефанова – началник на неправителствена организация, целяща да резервира достоверния образ на буржоазния квартал.
Това е остарелият център на града, който след бомбардировките през 1944 година бива откъснат от ежедневния ритъм на града, защото това е бил буржоазният, бохемски квартал. Нещо, което тогавашната власт е отричала. Това е повода да се построят новите здания, които тотално да откъснат остарелия еврейски квартал. Голяма част от евреите бягат за Израел и всички тези здания остават в забвение. Цялата тази история, до тук е стигала улица „ Търговска “, тук е имало занаятчии, кипял е живот, тук са идвали царските посетители. Това остава непокътнато тук всичките тези години.
Мартина Стефанова

Къщата на Николай Маринов датира още по-назад в историята.

Целия репортаж вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР